içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Viçe Kitap Günleri ve Heyamola

 

Bahar aylarının gelmesiyle kültür ve sanatla ilgili hareketlilik başladı. Türkiye’nin bir çok köşesinde etkinlikler gerçekleşiyor .Bu etkinliklerden biri de Karadeniz’in aydınlık yüzü, şirin ilçemiz Fındıklı’da olunca, doğal olarak doğduğum topraklara yol aldım...

Pandemi sürecinden dolayı uzun zamandır etkinliklerden uzak kalıyorduk, Fındıklı Belediyesinden davet alınca, hemşerilerimle bir araya gelme şansınını kaçıramazdım.Doğduğum topraklarda ilk defa düzenlenen, Viçe Kitap Günleri ‘ne diğer yerel yazar ve şairlerle,  bir hafta sürecek olan etkinlik için kitaplarımla birlikte hemşerilerimle buluştum.

 

Fındıklı Belediyesi’nin Yayıncılar Kooperatifi işbirliğiyle düzenlediği 1.Viçe Kitap Günleri  “Meci” kültürünün bir örneği olarak devam ediyor. Fındıklı Belediyesi’ne ait tüm tesisler Viçe Kitap Günlerine seferber edilmiş durumda. İlk gün Hayati Aykut Parkında açılışla başladı. Tüm kitap stantları açık alana kuruldu. Fındıklı Belediyesi  Fındıklı’da doğmuş, Fındıklı’da büyümüş yazarlarını, şairlerine bu etkinlikte özel bir stant  ayırdı. Belediye çalışanlarını yerel yazarlara tahsis etti. Meci kültürünün önemini her fırsatta vurgulayan Fındıklı Belediye Başkanı CHP’li Ercüment Şahin Çervatoğlu her alanda meciden faydalanacağız, birlikten güç doğar, amacımız birlik ve beraberliğimizle Fındıklı’mızı güçlendirmek, önce Türkiye’ye, sonra dünyaya tanıtmak.

 

 

Viçe Kitap Günleri 1. Gün güneşli hava sayesinde Hayati Aykut Parkında açılış konuşmaları, Fındıklı Kadın Korosu, Fındıklı Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile başladı. Gün boyunca çocuk atölyeleri, kitap stantları sohbetleri, imza etkinlikleriyle devam etti. Konuk olarak Viçe Kitap Günleri’ne katılan Gazeteci yazar İsmail Saymaz’ın söyleşi ve imza etkinliğiyle Fındıklılılar keyifli bir gün geçirdiler.

 

Viçe Kitap Günleri 2.Gün, hava muhalefetinden dolayı Hasan Kartal Kültür Merkezine alındı. Kitap stantları, imza sohbetleri gerçekleşti. Gün içinde Tuncer Ergüven Sosyal Tesislerinde konuk şairlere yerel sanatçılar eşlik etti, şiir dinletileri gerçekleştirildi. Akşam, gazeteci yazar Deniz Zeyrek ve gazeteci yazar Ali Haydar Fırat’ın konuşmacı olduğu panel yoğun katılımla gerçekleşti.

 

Viçe Kitap Günleri 3. gün  de Tuncer Ergüven Sosyal Tesislerinde devam etti. Çocuk atölyeleri, kitap imza sohbetleri, şiir dinletileri ve "Toplumsal Alanda Kadın Mücadelesi" söyleşisiyle Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İzmir Eski Milletvekili Zeynep Altıok ve Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan katılımlarıyla gerçekleşti.

 

Viçe Kitap Günleri’ devam ediyor.İmza günleri, şiir ve müzik dinletileri, paneller, söyleşiler ve çocuk atölyeleriyle... 17 Nisan Pazar günü Karadenizli sanatçıların konserleriyle sonlanacak.

 

Bu süreçte Fındıklı Belediyesi desteklerini sürdürüyor. Her gün, belirli aralıklarla Fındıklı halkını bilgilendiriyor, etkinliklere katılımlarına katkıda bulunuyor.

 

Anterhaber sitesinde, daha önce de Fındıklı Belediyesi, Belediye Başkanı ve Meci kültürüyle ilgili yazılar yazmıştım .Meci kültürünün içinde sadece dayanışma yok mütevazılık da var. Fındıklı Belediye Başkan’ının yerel yazarlara gösterdiği özen, açıkçası çok hoşuma gitti. Katılımcıları ağırlaması, saygısı, belediyenin ve belediye örgütlerinin aktivasyonunu sağlaması, takdire şayandı. Konuk konuşmacılara, konuk yazar ve şairlere teşekkür plaketlerini bile yerel yazarlar ve şairlere takdim ettirdi. Böylece Gazeteci Yazar Deniz Zeyrek’e de Plaketini vererek bu mütevazilikten payımı almış oldum...

 

Heyamola! Heyamola!

Düzümüzde imece

Ay ışığı olur gece

Türkü söyleriz kaza kaza

Hem gündüz hem de gece

 

He he heyamo

zeni çkunis noderi,

he he heyamo,

tutaste iven seri,

he he heyamo,

vibirt xacker xackeri,

he he heyamo,

hem seri hem ndgaleri,

 

Fındıklı, çoğunluğu Lazların, aynı zamanda Hemşinlilerin yerleşkesidir.Bizim atalarımız meci çağrısı yaparken “ Heyamola “ diye seslenirlerdi topluluğa ve hep birlikte heyamo türküsü söylenirdi. Paylaştığım dörtlükle 1. Viçe Kitap Günleri Kitap Meci’ne bir de biz heyamola diyelim mi!

 

HEYAMOLA!

Sevgi ve dostlukla kalın...

AYSER ÖZBULUT

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı 24028 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum