içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dünyanın Fişi Mi Çekildi ?

 

 

 

 

Dünyanın Fişi Mi Çekildi ?

 

Biliyorsunuz Corona Virüsü denen illet nedeniyle, dünya yeni bir kaotik döngünün içinden geçiyor.

 

Yıllar önce, veba ve bunun gibi hastalıklardan muzdarip olmuş dünyamız halkı, o günlere oranlara bugünlerde çok daha iç içe ve mobil yaşadığından, şu anda bambaşka bir düzeyde etkilendi. Öncelikle, Çin ve birçok uzak doğu ülkeleriyle yapılan uluslararası ticaret, trajik boyutta sekteye uğradı. İşin başka bir tarafı da uluslar arası ticarette kullanılan konteynerlerin büyük bir kısmı cezalı gibi uzak doğuda kaldığı ve virüsten sonra artık getirtilemediği için de, konteynır fiyatları fırladı. Ancak her şekilde, uluslar arası ticari hayat bambaşka bir hal aldı. Etkilerinin  ne kadar süreceğini bilemiyoruz ama kısa vadede bir değişiklik olmayacak gibi görünüyor.

Bu yazıyı kaleme alığım gün itibari ile Corona Virüsü temelli bir  gelişme daha oldu. Silikon vadisindeki teknoloji şirketlerinin, çalışmalarını evden yürütmeleri doğrultusunda Büyük Britanya’daki çalışanlarına direktif verdiği ve silikon vadisi şirketlerinin yurtdışında yapmaları planlanan 7000 uluslar arası toplantıyı iptal ederek, yurtdışı toplantılarına dair seyahat programlarını iptal ettikleri açıklandı. Tüm teknolojik hayatımızı neredeyse elimizde tutan Google, Çin, Hong Kong, Tayvan’daki tüm ofislerini kapattı. Silikon Vadisi kararları olarak adlandırabileceğimiz bu gelişme, işte dünyanın fişinin çekilmesi anlamına gelebilir. Teknoloji yerinde sayarak yapılabilen bir iş değil, dolayısı ile teknolojinin durması ve ilerlememesi demek, dünyanın fişinin çekilmesi demektir. Çünkü her gün yapılan güncellemeler, teknolojik tamiratlar gibi işlemlerle günlük hayatımızdaki rutinin devam edebildiğini biliyoruz. Telefonumuzdaki mesajlaşma programının günlük bakımı bir gün yapılmasa binlerce kilometre uzakta bizim hayatımız etkilenir. Dolayısıyla, teknolojik çalışmaların önü kesilirse, asıl yoksunluğu ve sıkıntıyı o zaman yaşarız diye düşünüyorum.

 

Kuzey yarı kürede, yaz mevsiminin gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesi ile virüsün en azından bu yarım kürede etkisini kaybedeceği iddia ediliyor. Ancak, sonrası nasıl devam eder halen net değil. Bir virüsün uluslararası hayatı bu denli sekteye uğratan bir etkiye sahip olması, globalizm karşıtlarının tezlerini doğrulatmaları için yeni bir yaşanmışlık sunuyor. Ancak, bu noktadan sonra, Mars’a dahi koloni kurup gezegenler arası hayata atılan insanoğlu virüs ya da başkaca bir nedenle, kapalı devre hayatına dönebilir mi sorusuna benim yanıtım hayır. İnsanoğlunun yayılmacı politikalarına ihtiyaç duyan fani menfaatleri, illaki bir yol bulacaktır.

Bu yazı 6258 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mustafa akpınar / 14-03-2020 09:55

Korona proje gibi, hem cebinde fazla USD biriken çin İ aşındırdı hemde ge nel ticareti yavaşlatıyor. Şimdide petrol fiyatını indirerek Rus ya gelirini kısıyorlar . Ana fikir usd yi bitirip para kirlidir deyip bitkoin e geçmek .. Zatürre bu virüsten daha falza can alıyor. 10 senelik gelecek bu

FACEBOOK YORUM
Yorum