içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yunanistan ve ABD’den Akdeniz’de tahrik edici adım

Yunanistan ve ABD deniz kuvvetlerinin Akdeniz’deki en önemli deniz üslerinden biri olan Girit Adası’ndaki Souda Donanma Üssü’nün büyütülmesi için çalışmalara başlandığı belirtildi. Yunanistan’ın Fransa’dan sipariş verdiği Belharra fırkateynlerinin bu üste konuşlandırılacağı açıklandı. Kararın Türkiye Libya ilişkilerinin ardından alınmasının dikkat çektiği belirtildi.

Yunanistan ve ABD’den Akdeniz’de tahrik edici adım
Haberi Sesli Dinle

Yunanistan ve ABD Donanma’larının Akdeniz’deki en önemli üslerinden biri olan Girit Adası’ndaki Souda Donanma Üssü’nün büyütülmesi ve genişletilmesi için çalışmalara başlandığı belirtildi. Yunanistan’ın Fransa’dan sipariş verdiği Belharra fırkateynleri ile savaş gemilerinin yanaşabilmesi için Souda Donanma Üssü’nün karada ve liman bölgesinde genişleme ve iyileştirme çalışmaları yapılacağı açıklandı.

 

TÜRK LİBYA İLİŞKİLERİ KORKUTTU

Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos'a verdiği brifingte verdiği ilgili raporlardan anlaşıldığına göre, Silahlı Kuvvetlerin Girit'teki askeri varlığının ve hava ve deniz savunma zırhının güçlendirilmesi, yasadışı Türk-Libya mutabakatının bölgede başlattığı gelişmeler göz önüne alındığında, İçişleri Bakanlığı için stratejik bir seçim olduğu belirtildi.

 

 

ABD GİRİT’TE KALICI HALE GELİYOR

Pentagon'un planları arasında ayrıca Salamis Deniz Üssü ile yaklaşık aynı kapasitede, altyapı ve destek açısından donanmaya  ikinci bir kalıcı üs oluşturmak üzere Souda Deniz Üssü'nün iyileştirilmesi ve genişletilmesi yer alıyor. Souda üssünde mürettebat barınma altyapısı, gemilerin bakım, ikmal ve onarım tesisleri, denizaltıların ve fırkateynlerin yanaşması için yeni rıhtımların ve yeni yakıt tanklarının inşası, hava savunma sistemlerinin kurulmasının proje dahilinde olduğu açıklandı.

 

AKDENİZ’DE OPERASYONEL GÜÇ OLUŞTURULACAK

Nikos  Panagiotopoulos'a göre, Souda'da donanmanın ikinci bir kalıcı üssünün oluşturulması, hem filonun güneydoğu Akdeniz bölgesindeki operasyonel faaliyetinin genişletilmesi gerekliliği hem de Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu zorluklar nedeniyle zorunlu görüldüğü belirtildi. Türkiye Libya mutabakatına dikkat çekildi.

 

 

GİRİT İLE KIZILHİSARLI ARASINDAKİ HAVA SAHASI F 16’LARLA KONTROL EDİLECEK

Aynı zamanda, Milli Savunma Bakanlığı, genellikle Yunan topraklarının "yumuşak karnı" olarak nitelendirilen Girit ile Kızılhisarlı (Meis) arasındaki bölgeyi hava savunması amacıyla korumak amacıyla bir dizi eylem gerçekleştirildiği bu nedenle  önümüzdeki süreçte  Souda'daki 115. Avcı Kanadı'nda yürütülen çalışmalara ağırlık verilerek, modernize edilmiş F-16 - Block 70 Viper savaş uçaklarının barındırılması için gerekli altyapı ve tesislerin bir an önce tamamlanması hedeflendiği belirtildi. Souda askeri üssüne Fransa’dan alınan Rafale uçaklarıda yerleştirilecek.

 

Tarih: 17-12-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum