içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yangında kül olan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonu başlıyor

Batı Trakya’da beş yıl önce çıkan yangında büyük hasar gören ve Balkanlar’daki en önemli Türk – İslam eserlerinden biri olarak kabul edilen 602 yıllık Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonuna başlanacağı ve restorasyon için 10 milyon Euro harcanacağı açıklandı.

Yangında kül olan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonu başlıyor
Haberi Sesli Dinle

Batı Trakya’da ki Meriç (Evros) ilinin Dimetoka kentinde bulunan ve 2017 yılında çıkan yangında büyük hasar gören ve Balkanlar’daki en önemli Türk – İslam eserlerinden biri olarak kabul edilen ve 1420 yılında yapılan  Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonuna başlanacağı açıklandı.

 

10 MİLYON EUROLUK BÜTÇE AYRILDI

Dimetoka kentindeki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii ya da diğer adıyla Beyazıt Camii’nin İyileştirme ve Dayanıklılık Fonu’na dahil edildiği bildirildi.  Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı, 10.531.772 euroluk bütçe ayrılan camideki çalışmaların 2025’te tamamlanmasının hedeflendiğini duyurdu.
 

 

BAKAN AÇIKLAMA YAPTI
29 Aralık Perşembe günü Kültür ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamada Bakan Lina Mendoni, Dimetoka’nın sembolik anıtı ve Osmanlı döneminin önemli anıtlarından biri olan Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin bütçe ve çalışma planının tamamlanarak restorasyon aşamasına girdiğini belirtti.

2017 yılında camide yaşanan yangının ardından bakanlığın araştırma programını Atina Ulusal Teknik Üniversitesi’ne devretmesine kadar üç yıl geçtiğini belirten Mendoni, projenin taş duvarlarının restorasyonu, ahşap çatının yeniden inşası gibi teknik zorluklar içerdiğini ifade etti.
 

 

PROJE ASLINA UYGUN OLARAK YAPILACAK
Haberi Yunanistan’ın ulusal yayın organlarından Kathimerini Gazetesi duyurdu. Kültür ve Spor Bakanlığının açıklamasında, tarihi caminin 20. yüzyıl dönemindeki karakteristik özelliklerine bağlı kalarak, aynı zamanda geçmişte taşıdığı özelliklerinin de yansıtılacağı şekilde onarım ve restorasyonunun gerçekleşeceği belirtildi.
Geçen haziran ayında, Yunanistan Merkez Arkeoloji Kurumu, 2017 yılında yanan Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin restorasyonu için hazırlanan teknik raporu kabul etmişti.


CAMİ 1420 YILINDA YAPILMIŞTI
Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin kitabesinde 1420 yılında inşa edildiği bildiriliyor. Gezgin Evliya Çelebi, caminin inşaatının Sultan I. Beyazıt döneminde başladığını ancak sultanın Ankara Savaşı'nda ölümünden ve ardından gelen kargaşadan sonra kesintiye uğradığını kaydediyor. Sultan Mehmet döneminde inşaatı yeniden başlayan cami Mart 1420'de tamamlandı.

Tarih: 31-12-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum