içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Turgutreis’in torunu, imamın oğluydu. Bodrum Senfoni Orkestrası’nı kuruyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan kontrbas sanatçısı Numan Pekdemir Bodrum Belediyesi ile birlikte yaptığı çalışmada Türkiye’de ilk kez bir ilçede senfoni orkestrası kurulması için hazırlıklara başlandığını söyledi.

Turgutreis’in torunu, imamın oğluydu. Bodrum Senfoni Orkestrası’nı kuruyor
Haberi Sesli Dinle

Bodrum Belediye Başkanı CHP'Li Ahmet Aras ve meclis üyelerinin değerli katkıları ile projenin geliştirilmesi için çalışmalara başlandığını belirten Pekdemir 2009 yılında kurduğu Bodrum Oda Orkestrası’nın büyümesinin zamanı geldiğini söyleyerek “Kültür Bakanlığımı’zda yaklaşık 50 yıllık hizmet verdim, şimdi Bodrum’a olan borcumu ödemek için uluslar arası bir kalitede Türkiye’de ilk bir ilçenin senfoni orkestrasını oluşturacağım. Ulusal ve uluslar arası vereceğimiz konserlerde şefimiz Gürer Aykal olacak. Kuruluş çalışmalarımıza hız verdikSenfoni orkestrası gelecekti Bodrum’a kurulacak  Bodrum Klasik Müzik Konservatuarı’nın ilk adımı olacak” diye konuştu. Pekdemir kurulacak orkestra ile ilgili bilgileri ilk kez anterhaber.com ile paylaştı. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi’nde yaşayan evli ve iki çocuk bir  torun sahibi kontrabs sanatçısı Numan Pekdemir 40 yıllık payalini gerçekleştireceği projesini anlattı. 1976 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan ve aynı yıl İzmir Devlet Senfoni Orkesetrası’nda kontrabas sanatçısı olarak göreve başlayan Pekdemir Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğü’nü yaptı.

 

 

AMİRAL’İN TORUNU TURGUTREİS İMAMININ OĞLUYDU, 2 BİNE YAKIN KONSERDE ÇALDI

 

Bugüne kadar iki bine yakın konserde çalan ve sanat koordinatörü olarak görev yapan ve dünyaca ünlü Türk Denizcisi Amiral Turgut Reis’in torunu olan Numan Pekdemir

“Bodrum Turgutreis’te doğdum. Babam Turgutreis Yalı Camii imamıydı.Ancak aydın bir din adamıydı ve kültürlüydü. Kendisini kitap okuyarak yetiştirmiş bir insan. Gençliğinde cura çalmış sesi çok güzel. Makamları çok iyi bilir ve çok da güzel Kur’an okurdu. Aynı zamanda Turizm Derneği başkanıydı. O dönemde yeğenim TRT Sanatçısı Ayşe Yazgan Batıgün’ün teşvikiyle İzmir Devlet Konservatuvarı’na girdim. Netice itibariyle 1968 senesinden bu yana kontrbas elimde” dedi.

 

İMAMIN OĞLU ÇALGI OKULUNDA OKUYOR DEDİLER

 

Pekdemir “O yıllarda Bodrum’da daha turizm yoktu. Elbette olumlu tepkiler olduğu gibi olumsuzlarda oldu.’Duydunuz mu Ali Hocanın oğlu çalgı okulunda okuyormuş’ gibi söylemler oldu. Ama babam geriye bakmakla eline bir şey geçmez hep ileriye bakacaksın’ diye olağanüstü destek oldu. En keyif aldığı an ise 1998 yılında Cumhuriyetin 75.yıl kutlama konserinde Turgutreis Meydanında Beethoven’in 5. Senfonisini dinlemek olmuştu” ifadelerini kullandı.

 

 

EMEKLİ OLDU SANATTAN KOPMADI ODA ORKESTRASINI KURDU

 

Çocukluğumdan bu yana hayalim Bodrum’da bir oda ve senfoni orkestrası kurmaktı diyen Pekdemir “2016 yılında emekli olmadan önce çalışmalara başladım ve 2008 yılında Bodrum Oda Orkestrası’nı kurdum. İlk konseri Gürer Aykal’ın yönetiminde ve Suna Kan’ın solist olarak katılımıyla 2008 yılı 16 Mayıs günü Bodrum’da verdik. Daha sonra Belediye yönetimlerinde değişiklikler olsa da biz yine de etkinliklerimize devam ettik. Bu konserler halkımıza hep ücretsiz sunuldu.Bodrum ve civarında çok sayıda konser verdik, yurt içi konserleri yaptık Güney Kore’de de on günlük başarılı bir turne gerçekleştirdik. Bu konserleri Gürer Aykal, Naci Özgüç, Nikos Haliassas, Timur Selçuk,  Lior Shambadal, Nesrin Bayramoğulları, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Lee Jong Wuk,Betin Güneş, Stefano Mazoleni gibi şefler yönetmiş Suna Kan, İdil Biret, Pepe Romero,  Mario Hossen, Şefika Kutluer, İnna Akulinina,Sema Korkut,Aytül Büyüksaraç, Altuğ Dlmaç, Ozan Akkol, Teyfik Rodos,  Ersun Kocaoğlu, Ezgi Anıl, Aydın Uştuk, Üç Tenor gibi solistlere eşlik edilmiştir” dedi.

 

HALK BODRUM ODA ORKESTRASINI SEVDİ ŞİMDİ SENFONİ ORKESTRASI İLE BÜYÜMEK İSTİYORUZ

 

Pekdemir konuşmasında “Halkın bu etkinliklere olan ilgisi mükemmeldi genelde dolu salonlarda konserler yaptık. Biz Yaz dönemi iki yüz liradan bilet satıp sonra çekip giden bir topluluk olmadık. Konserleri ücretsiz yaparak daha çok insanımız konserlere gelsin istedik. Burada Kışın çok sayıda emekli yaşar. Onlar bir konser için bu kadar ücret veremezler. İbni Sina’nın güzel bir sözü vardır.’Bilim ve sanat iltifat görmediği yerden hicret eder’ (ayrılır). Ben 13 yıldır bu işler için maddi manevi çok mücadele verdim. Zannettim ki devletimiz bizim çalışmaları takip ediyor halimizi görür ve Bodruma bir senfoni orkestrası kurar. Öyle olmadı. Haziran ayı Meclis toplantısında konuyu dile getirdim ve bu ay yapılan meclis toplantısında Türkiye’de ilk defa minik bir konser verdik ve sonrasında da Bodrum Senfoni Orkestrası’nı nasıl kurarız kısa da olsa anlatmaya çalıştım” diye konuştu.

 

 

SENFONİ ORKESTRASI BODRUM MARKASINA YAKIŞACAK

 

Pekdemir senfoni orkestrası için önce kadrolu 20-25 kişilik bir yaylı çalgılardan oluşan grup oluşturacağını belirterek  “İlk etapta bu orkestra misafir sanatçıların katılımlarıyla 40-45 kişilik bir orkestra olarak yerini alır. Tabiiki sanatçı sayısı çalınacak eserlerin yapısına göre iner  çıkar. Bodrum bir marka kenttir. Dünyanın tanıdığı bir kent. Burada her şehrimizden, her ülkeden insan yaşar. Bunun adı tam bir kültür zenginliğidir. Bunun kıymetini bilmemiz gerekir. Senfoni orkestrası Bodrum markasına değer katacaktır.Bodrum Belediye Başkanımız Ahmet Aras ve değerli meclis üyelerimizde bu konuda bizlere destek vermektedir, el ele birlikte senfonu orkestrası kuracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Sayın Aras ve belediye mecsi üyelerimize teşekkür ediyorum. Bodrum'un bir sanat ve kültür kenti olarak yaşamısı için ellerinden gelen desteği veriyorlar" diye konuştu".

 

 

GELECEĞİN SANATÇILARINI YETİŞTİRECEĞİZ, SU SARNIÇLARI KONSER ALANI OLACAK

 

Pekdemir kurulması planlanan  Bodrum Senfoni Orkestrası’nın halka vereceği periyodik konserlerin yanında öğrencilere eğitim konserleri de vereceğini belirterek “Eğitim konserlerini çok önemsiyorum. Ayrıca otellerde klasik müzik konserleri olacak bu gelen turisti olumlu yönde etkileyecek. En önemlisi Bodrum Senfoni gelecekte Bodrum Klasik Müzik Konservatuvarı’nın kurulması için temel olacak. Yaz dönemi konserlerinde Bodrum Senfoni ‘nin önemli bir yeri olacağı düşüncesindeyim.Orkestranın kendi içinde oluşturacağı küçük gruplar Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Ortakent, Bitez ve köylerde Günbatımı konserleri yapacaktır. Ayrıca bizim Bodrum yöresinde pekçok su sarnıcı bulunmaktadır. Bunların akustikleri mükemmeldir. Bazılarını düzenleyip en çok dörtlü müzik gruplarıyla konserler veya resitaller yapmayı hedefliyoruz. Çünkü kentlerin kültür kurumlarıyla var olduklarını ve yaşadıklarını düşünüyorum. Bodrum Senfoni de Bodrum’un çok önemli ve değerli bir kurumu ve şefide Gürer Aykal olacaktır” diye konuştu.

Pekdemir açıklamasının sonunda ise Orkestralar her sene yaz dönemlerinde o konser sezonunun programını hazırlayıp izleyicilerinin takdirine sunarlar. Yöneticilik yaptığım dönemlerde ister istemez en iyi program bizim program olsun diye düşünürdüm. Arkadaşlarımla birlikte başarılı çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızın çok daha mükemmelini Bodrum’a yansıtmak istiyorum. Bodrum doğduğum kent. Bodrum’a borcumu ödemeye çalışıyorum. Umarım projelerimiz düşündüğümüz gibi gerçekleşir” dedi.

 

 

Tarih: 17-07-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum