içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Sami ve Ayşe Akbaş'ın Yalı kahvesinden Otele, kitabına büyük ilgi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde turizmi başlatan ilk birkaç aileden biri olan 82 yaşındaki turizmci Sami Akbaş eşi Ayşe Akbaş ile 1956 yılında Yalı Kahvehanesini işletirken çadır kamping ile başladıkları 65 yıllık turizm macerasını yazdığı kitap ile ölümsüzleştirdi.

Sami ve Ayşe Akbaş'ın Yalı kahvesinden Otele, kitabına büyük ilgi
Haberi Sesli Dinle

Hamdi Topçu oğlunun katkıları ile hazırladığı Yalı Kahvesinden Otele isimli kitabını tanıtmak için kokteyl düzenleyen Akbaş’ın bastırdığı 3 bin kitap kısa sürede tükendi. Akbaş babasının kahvehanesini işletirken başladığı turizmin yıllarını  anlattı.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan evli üç çocuk 9 torun sahibi 92 yaşındaki Sami Akbaş 1956 yıllarında babası Mehmet Akbaş’tan kalan kahvehaneyi işletirken eşi 77 yaşındaki Ayşe Akbaş ile şu anda dünyaca ünlü Gümbet sahiline gelen turistlere incir tarlasını çadır kamping alanı olarak kiraya vermeye başladı.

 

 

65 YILLIK TURİZM GEÇMİŞİNİ EŞİ İLE BİR KİTAPTA TOPLADI

 

Akbaş yaklaşık 65 yıllık turizm hayatının sonunda çocukları Derya, İbrahim ev neşe Akbaş ile birlikte üç otel, bir plaza ve 3 gulet yat ile hem otelcilik hem de yat sektöründe hizmet vermeye devam ederken, Bodrum turizminin geçmişten güne hikayesini Yalı Kahvesinden Otele isimli yazdığı kitapta topladı. Hamdi Topçu’nun derlemesi ve katkılarıyla ilk etapta 2 bin adet basılan kitabın tanıtımı Ayaz Otel’de gerçekleştirildi.

 

 

2 BİN KİTAP İMZALANDI

 

Ayşe Akbaş, Sami Akbaş ve Hamdi Topçu’nun birlikte hazırladıkları kitabı temin edebilmek için bodrumlular ve turizmciler kitabın tanıtım kokteyline akın etti. Akbaş ailesinin 3 yılda içerisinde 80’ne yakın fotoğraf ile hazırladığı 176 sayfalık 2 bin kitap iki saat gibi kısa sürede tükendi. Bodrum’un yöresel türküleri eşliğinde düzenlenen imza gününde renkli görüntüler ortaya çıktı.Akbaş kitapta emeği geçen ve tamamı turizm ile uğraşan çocukları ve torunları ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

BU KİTAP BİR TURİZMCİNİN REHBERİ NİTELİĞİNDE

 

Üç dönem Anavatan Partisi İlçe Başkanlığı ve Muğla İl Genel Meclisi üyeliği yapan turizmci Sami Akbaş ise kitapta yaşamı, Bodrum’a verdiği hizmetler ve turizm konularının işlendiğini belirterek  “babamın sahildeki kahvehanesinde çadır kurdurarak başladığımız turizmde bugün inanılması güç otellere ve yatlara sahip olduk. Benim ve eşimin mesleğini şimdi çocuklarım ve torunlarım sürdürüyor. Sadece Bodrum değil Türkiye turizmde çok büyük ilerleme kaydetti. Eşim ile birlikte yazdığımız bu kitapta turizmin nereden nereye geldiğini örnekleri ile birlikte birebir yaşayan insanlar olarak anlattık” dedi.

 

ÖMRÜMÜZÜ TURİZME ADADIK

 

Sami Akbaş “Ben ve eşim turizmci doğmadık turizmci olduk.  Bodrum’da gençliğimizde tütüncü,. Kömürcü, kahveci. Süngerci, hızarcı. Kampingci, motelci , teken yapımcısı, mermerci. Balıkçı , hatta politikacı ve sonunda turizmci olduk. Ancak çocuklarımız ve torunlarımız turizmin içinde doğdu, bizde Bodrum turizmine elimizden gelen katkıyı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Turizmci doğmadık ama Allaha şükür turizmci olarak öleceğiz. Bu kitapta gelecek nesillere örnek olabilecek her türlü çalışmalar var. Ben geçmiş yıllarda Bodrum’un bu kadar büyüyeceğini görüyordum. Çünkü dünyanın 7 harikasından biri Bodrum’da. Buraları görmek için turistlerin geleceğini görüyordum. Bodrum, yıllarca milyarlarca lira döviz girdisi sağlamıştır. Sami Otel de yıllardır az da olsa döviz girdisi sağlamıştır. Bu vesileyle kim bu ülkeye 1 dolar girdi sağlarsa en değerli vatandaşın o olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu sıkıntılı günleri aşacağız” diye konuştu.
 

DEDE TORUNUNUDA AL TATİL BEDAVA KAMPANYASI YAPMIŞTI

 

Sami Akbaş turizmde ilginç kampanyalar yapmıştı. Akbaş 2turizmde her şeyi krizlere savaşlara, dolara türlü bahanelere bağlamak kolay. Önemli olan çözüm üretmek.  Bodrum7da 50 yıl önce otel yoktu, turistleri evlerde ağırlıyorduk, şimdi tesis var turist yok diyorlar. Bu bahane değil bakın Ekim ayının ortasında otelimde 400 turist var. Ylüzde 70 İngiliz, yüzde 20 Hollandalı ve yüzde 10 Belçikalı, kimse moralini bozmasın” dedi. Akbaş 5 yıl önce düzenlediği kampanyada 100 yaşını doldurmuş dünyanın hangi ülkesinden olursa olsun dede Torununuda Al Gel Bir hafta Tatil Bedava kampanyası başlatmıştı.

Kitabı yazan ve derleyen  Hamdi Topçu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kitap ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Biz kitapta Sami beyin hayatını eşinin hayatı ile birlikte aldık. Çünkü bu tür başarılarda kadının varlığını ortaya koymamız gerektiğini düşünüyorum. Bodrumlu kadınların kuması denizdir. Çünkü Bodrumlu erkekler daha çocukluk yaşlarından başlayıp ömürlerinin çoğunu neredeyse denizde geçirirler. Bodrumlu kadınlar bana göre erkeklerden daha güçlüdür. Ayşe Akbaş da aslında bu güçlü kadınlardan birisi. Yalı Kahvesinden Otele gelişiminin bir diğer ana kişisinin Ayşe Akbaş olduğunu gördük. Dolayısıyla Ayşe Akbaş ve Sami Akbaş el ele varlığını işlemeye çalıştık. Bir diğer anlayışımız da şuydu, Sami bey sıfırdan büyük emeklerle, girişimcilikle bu noktaya gelen birisi. Ama onun hayat hikayesi içerisinde aynı zamanda Bodrum’un 60-70 yılı var. Kitapta 1939’dan başlayarak Gündoğan, Yalıkavak, Turgutreis ve Bodrum’u ele aldık. Daha sonra Bodrum ve Gümbet’teki değişmleri, gelişimleri işledik. Bu kitap sadece bu bakımdan Ayşe-Sami Akbaş hayat hikayesi değil, aynı zamanda 1960’lardan günümüze Bodrum turizminin ve  sosyo-ekonomik kültürel gelişiminin bir izdüşümü olarak değerlendiriyorum.” Diye konuştu.

 

 

Tarih: 16-10-2021

Mustafa hassasi / 09-09-2023 21:40:00

Sami bey ve Ayşe hanımın senelerce kiracısı oldum .ve bu insanlar kadar ömrümde iyi bir insan görmedim.irandayim ve sami beyle Ayşe hanım efendini iranda misafir edip ve saygılarımı sunmak isterim.

FACEBOOK YORUM
Yorum