içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Şadan Gökovalı’nın manevi annesi Azra Erhat’ın mezarlığı tahrip edildi

Şadan Gökovalı’nın manevi annesi olan ve İstanbul Üsküdar'da bulunan ünlü filolog Azra Erhat'ın mezarı kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Azra Erhat'ın "Ölünce belki kuş olur, uçarım" sözlerinden esinlenerek Füreya Koral’ın mezar için yaptığı kuş seramiği de parçalandı.

Şadan Gökovalı’nın manevi annesi Azra Erhat’ın mezarlığı tahrip edildi
Haberi Sesli Dinle

Şadan Gökovalı’nın manevi annesi olan ve Bodrum’un dünyaya tanıtılmasında rol oynayan ünlü yazar edebiyatçı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı ile yaşadığı günlerde sık sık bir araya gelen Azra Erhat’ın mezarına saldırı yapıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB'nin restorasyonunu yaptığı Üsküdar Bülbüldere Mezarlığı’ndaki ünlü filolog, arkeolog ve Homeros külliyatının çevirmeni Azra Erhat’ın mezarının kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildiğini duyurdu. Füreya Koral'ın mezar için yaptığı kuş seramik figürünün de parçalandığı belirtildi.

 

“BU NE TÜR BİR VAHŞİLİK?”

“Aklım almıyor, çok üzgünüm” diyerek gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Polat, “Bu ne tür bir vahşilik, kim böyle bir sevgi insanının, sanat eseri değerinde mezarını böyle vahşice parçalar. Füreya Koral'ın seramik eserini taşıyan Azra Erhat mezarı kimliği belirtisiz kişilerce yine tahrip edildi. Geçen yıl restore etmiştik” dedi. Polat, tahrip edilen mezardan görüntüleri de paylaştı.

 

 

DAHA ÖNCE DE SALDIRIYA UĞRADI

Azra Erhat'ın mezarına geçtiğimiz yılın Ekim ayında da saldırıda bulunulmuş, İBB ekipleri saldırının ardından restorasyon çalışmaları başlatmıştı.

Türkiye’de çağdaş seramiğin öncülerinden Füreya Koral’ın eseri olan seramik kuş figürü, Azra Erhat’ın “Ölünce belki kuş olur, uçarım” sözleri üzerine yapılmıştı.

 

Azra Erhat:

4 Haziran 1915’te İstanbul-Şişli’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Belçika’da yaptı. 1939’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ni bitirerek Klasik Filoloji Bölümünde Georg Rohde'nin asistanı olarak göreve başladı. 1946’da doçent oldu. 1948’de aynı fakültedeki öğretim üyeleri Pertev Naili BoratavBehice BoranAdnan CemgilNiyazi Berkes’le birlikte üniversiteden uzaklaştırıldı. 1949-1950 arasında Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde çalıştı. Uluslararası Çalışma Örgütünde (ILO) kütüphanecilik yaptı.

İlk çevirileri Tercüme dergisinde çıktı. SofoklesAristofanes gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandırdı. Yeni Ufuklar dergisinin yazarlarından biri olan Erhat, bu dergi çevresinde gelişen Hümanist anlayışın öncüleri arasında yer aldı. Batı uygarlığının kökenini ve Anadolu’ya dayandıran ve Anadolu kültürlerini bir bütün olarak gören Halikarnas Balıkçısı ile aynı görüşleri paylaştı ve aralarında derin bir yakınlık doğdu. Yine çok yakınındaki Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte çevirdiği Hesiodos’un Theogonia ve "İşler ve Günler" adlı yapıtlarıyla Hesiodos üzerine araştırmaları, 1977’de "Hesiodos, Eserleri ve Kaynakları" adıyla basıldı. Bu üç isim bir arada "Mavi Yolculuk" terimini Türk ve dünya literatürüne kazandırdılar.

Azra Erhat, kansere yakalandı. Londra'da tedavi gördü, ama sonuçsuz kaldı. 6 Eylül 1982'de 67 yaşındayken İstanbul’da öldü. Bülbülderesi Mezarlığı’na defnedildi. Azra Erhat’ın vasiyeti üzerine mezar taşında Füreya Koral’ın yaptığı bir kuş vardır. 2016 yılında Erhat'ın mezar taşındaki kuş saldırıya uğramıştır.[1]

Atatürk'ü İlyada kahramanlarından Hektor'a benzetmesinin bir dönem sebep olduğu tartışmalarla da gündeme gelmiştir.

Şadan Gökovalı'nın manevi annesidir.

 

 

 

Tarih: 16-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum