içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Ressam Gürkan Şahin (Komet) hayatını kaybetti

Komet adıyla bilinen ressam ve şair Gürkan Coşkun, kanser nedeniyle 81 yaşında hayata veda etti.

Ressam Gürkan Şahin (Komet) hayatını kaybetti
Haberi Sesli Dinle

Komet’in ölüm haberini Alef Yayınevi, Twitter hesabından “Hoşçakal Komet” mesajıyla duyurdu. Komet, Mehmet Güleryüz’ün ‘Güldüğüme Bakma’ adlı nehir söyleşisinde anlattığına göre, ismini, “Bill Haley & His Comets” grubundan esinlenerek aldı.

 

1941 yılında Çorum'da doğan sanatçı, Çorum Lisesi'nin ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde eğitim gördü. Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı. Çeşitli insan görünümlerini karmaşık ve kalabalık gruplar halinde fantastik bir yönelimle tuvale yansıttı. Bu dönem resimlerinde en çok siyah rengi kullanan ressam kırmızı, pembe ve sarılarla ölüm ve acı temasını vurguladı.

 

1971'de devlet bursuyla Fransa'nın başkenti Paris'e gitti. Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü'nde eğitim gördü. İlk sergisini 1974'te Fransa'nın Rouen kentinde açtı.

Paris'te Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri'ni inceledi bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler üretmeye başladı.

 

1960 sonrasında yükselen yeni figür hareketinin kendi kuşağından diğer bazı temsilcileri gibi (Burhan Uygur, Mehmet Güleryüz, Utku Varlık, Cihat Aral, Nevhiz, Aka Gündüz Temur, Alaettin Aksoy, Oral Enuğur) resimlerinde kendine gönderimli, duygulanımsal ve düşlemsel/gizemsel bir dünya kurmayı öngördü.

 

1973'ten 1981'e değin sırasıyla Yeni Romantik, Yeni-Dışavurumcu ve Post-Modernist anlatımların egemen olduğu resimler yaptı. 1981'den sonra tümüyle bağımsız bir anlatım kurdu.

Yaşamını İstanbul ve Paris'te sürdüren sanatçı Türkiye'de 15, Paris'te dokuz, Avusturya'nın başkenti Viyana, Salzburg kenti, Belçika'nın başkenti Brüksel ve İsviçre'nin Lozan kentinde bi

2004'te ‘Koşarak Geldim Çorabı Deldim' adlı anı kitabını yayımladı. Önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer almış şiirleri, 2007'de kitap olarak yayınlandı.

Tarih: 25-09-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum