içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Pistlerin Çekirge'si Türkiye ve Balkanlarda rekor ve madalya bırakmadı

İzmir’de yaşayan master milli atlet Çekirge lakaplı 65 yaşındaki Nursel Çakmak pistlerin tozunu attı. Bugüne kadar kısa mesafelerde 35 Türkiye rekoru kırarak sayısız madalya alan Çakmak bu hafta sonu Arnavutluk’un Korca kentinde yapılan Balkan Masterlar Atletizm Şampiyonası’nda yine rekor kırdı ve üç branşta altın madalya aldı.

Pistlerin Çekirge'si Türkiye ve Balkanlarda rekor ve madalya bırakmadı
Haberi Sesli Dinle

Çakmak “Atletizme geç başladım ancak kısa zamanda başarılı oldum. Ardından rekorlar ve Türkiye Balkan şampiyonlukları geldi. Buda hayatta hiç birşey için geç olmadığını ortaya koydu. Bu hafta yine İstiklal Marşı’mızı göndere çektirip  5 madalya ile ülkeme döndüm” diye konuştu.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan Türk Telekom Müdürlüğü’nden emekli 65 yaşındaki Nursel Çakmak yaklaşık 10 yıl önce başladığı atletizmde üst üste kırdığı rekorlarla ve kazandığı Türkiye ve Balkan şampiyonlukları ile Master Atletizm Takımı’nın sürat koşularının değişmeyen sporcusu oldu.

 

İZMAK (İzmir Masterları Atletizm Kulübü) ‘nün lisanslı sporcusu olan  ve bugüne kadar Türkiye’ye 45’in üzerinde uluslar arası yarışmada temsil eden Çakmak 10 yıllık spor yaşantısından önce hayatında hiç koşmadığını sadece dağcılık sporu ile uğraştığını söyledi. Evli ve bir çocuk annesi 65 yaşındaki Çakmak “Yürüyüş yapmak için gittiğim atletizm sahasında koşanları görünce bende biraz koşmak istedim. Sonra koşmaya başlayınca hoşuma gitti ve antrenmanlara başladım. Atletizm camiasında milli takım antrenörlerimiz bana sahip çıktı. 55 yaşından sonra pistlere geldiğim için önceleri tedirginlik yaşıyordum, ancak atletizm camiası ve federasyonumuz bana sahip çıktı. Sonra düzenli olarak antrenör nezaretinde çalışmalarımı arttırdım. 4 yıl içerisinde 55 yaş grubunda 60, 100,200 ve 400 metrelerde Türkiye şampiyonu olarak bu yaş kategorisinde rekorlar kırdım. Rekorları kırıp madalya kupa kazandıkça daha çok çalıştım” dedi.

 

 

SIÇRAYARAK KOŞTUĞUM İÇİN ÇEKİRGE DEDİLER

 

Çakmak geçmişte dağcılık sporu ile uğraştığı için sıçrayarak koştuğunu bu nedenle atletizm camiasında kendisine Çekirge dediklerini belirterek “Bacaklarım çok kuvvetli olduğu için sprint koşularında tercih edilen sıçrama tekniği ile koşuyorum, bu nedenle arkadaşlarım bana hep Çekirge dediler ve öyle kaldı. Haftanın 7 günü günde üç saat antrenman yapıyorum, her bir rekor kırdığınızda daha çok çalışmak zorunda oluyorsunuz. 65 yaşında olduğumu kesinlikle hissetmiyorum. Kısa mesafe koşucusuyum ama kış aylarında dayanıklılığını arttırmak için 10 kilometre yol ve dağ koşularına da katılıyorum o branşlarda da her zaman ilk üç atlet içindeyim. Bu başarımı düzenli yaşamaya, iyi bir beslenmeye ve disiplinli antrenmana borçluyum” diye konuştu.

 

20 ÜLKEDE 230 MADALYA 58 KUPA

 

 Çakmak 10 yıl içerisinde yarıştığı 20 ülkede 230’dan fazla madalya ve 58 kupa kazandığını 28 Türkiye ve Balkan rekoru kırdığını belirterek “Aldığım başarılar ve kırdığım rekorlar doğrusu atletizm camiasında da büyük şok ve şaşkınlık yarattı. Uluslar arası yarışmalarda geçmişin eski milli atletleri ile piste çıkmak tabiî ki çok heyecan vericiydi çünkü benim onlar gibi geçmişim yoktu, ancak bu on yıl içerisinde hiçbir şey ve başarı için geç olmadığını fark ettim, nefesim yettiğince koşacağım ve ülkemin bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğim. İki hafta önce Arnavutluk’ta yarıştım 100-200 ve 400 metreler ile Türk milli takımın bayrak takımında yer aldım, 5 altın madalya kazandım” ifadelerini kullandı.

 

 

GÜNDE BİR SAAT SPOR İLE HASTALIKLARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ORTADAN KALDIRIR

 

Türkiye’de özellikle 50 yaş grubunun başta tansiyon ve solunum rahatsızlıkları ve obezite ile sorunu olduğunu belirten Çakmak “Hiçbir şey için asla geç değil, her gün bir saat yapılacak yürüyüş ve yavaş tempoda koşular 6 ay düzenli yapıldığında rahatsızlıkların yüzde 60’nın ortadan kaldırır. İnsanlar kilo verme ve düzenli spor ile yeniden yaşama tutunduklarını görünce ve spor bir alışkanlık haline gelince bundan vazgeçemezler, başlamak zor ancak devam ettirmek zor değil, sporu ülkemizde yaygınlaştırmak gerekir. Biz master atletleri gören birçok insan spora başladı. Bizlerde elimizden geldiğince yürüyüş yapan ve spor yapmak isteyenlere her türlü desteği veriyoruz, kimse özellikle kadınlarımız bu yaştan sonra koşulur mu, eşofman giyilir mi bize gülerler psikozundan kurtulsunlar” dedi.

 

Çakmak 2022 yılında ise Portekiz’de yapılacak olan   Avrupa Masterlar Kapalı Salon yarışmasından en az 1 madalya ile dönmek amacında olduğunu söyledi.

 

 

 

Tarih: 29-09-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum