içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

MUÇEP Dalyan’da yapılan ve yıkım kararı olan iskelelerin kaldırılmasını istedi

Muğla’nın Oraca ilçesindeki doğal güzellikleri ile ünlü 1. Derece Koruma Bölgesi’nde olan Dalyan Kanalı’na tekneler için ÇED gerekli değildir raporu ile yapılmaya başlanan 2000 metrekarelik iskelenin kanalı cehenneme çevireceğini belirten çevreciler Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan ve verilen yıkım kararının acilen uygulanmasını istedi.

MUÇEP Dalyan’da yapılan ve yıkım kararı olan iskelelerin kaldırılmasını istedi
Haberi Sesli Dinle

 MUÇEP’ten yapılan açıklamada “Bugün geldiğimiz durum ise yürütmeyi durdurmaktan çok daha ileridedir, davayı kazandık. ÇED gerekli değildir kararını iptal ettirdik. Proje üzerine inceleme yapan bilirkişi heyetinin de belirttiği üzere geri dönülmez tahribata yol açmaması adına iskele kullanımının yasaklanmasını ve tekne bağlanmasına izin verilmemesini talep ediyoruz” denildi.Muğla’nın Oraca ilçesindeki doğal güzellikleri ile ünlü 1. Derece Koruma Bölgesi’nde olan Dalyan Kanalı’na tekneler için ÇED gerekli değildir raporu ile yapılmaya başlanan 2000 metrekarelik iskelenin kanalı cehenneme çevireceğini belirten çevreciler Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılan ve verilen yıkım kararının acilen uygulanmasını istedi.

MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) üyeleri 4-5 Mayıs tarihlerinde Dalyan’da yaptıkları toplantı sonrasında basın açıklaması yaptı.

İSKELE DALYANIN DOĞAL YAPISINA UYGUN DEĞİL

Açıklamada  Muğla 3. İdare Mahkemesinin kararına göre “dosyadaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; davaya konu Dalyan Kanalı Yat Tekne Yanaşma ve Bağlanma Yeri Projesi kapsamında yapılan çalışmaların sucul ekosistem üzerinde etkilerinin olmasının kaçınılmaz olduğu, bu etkinin boyutlarının ortaya konulması için bölgenin biyolojik çeşitliliğinin, ekolojik durumunun ve fiziksel ve çevresel değerlerinin tespit edilmesi gerektiği, proje tanıtım dosyası raporunda söz konusu etkinlikle ilgili açıklanan jeolojik ve hidrojeolojik değerlendirmeler ve hazırlanan haritaların yetersiz olduğu ve aynı zamanda yetkisiz kişiler tarafından yapıldığı, projenin yapılması planlanan bölgenin, Özel Çevre Koruma Bölgesi olması nedeniyle floristik açıdan yeterli incelemenin yapılmasının zorunluluk olduğu, proje tanıtım dosyasının bu konuda önemli eksiklikler içerdiği, 15 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde petrol kökenli akaryakıt ile çalışan 750 teknenin bir bölgede yoğunlaştırılmasının bölge üzerinde halihazırda var olan baskıyı daha da yoğunlaştıracağı, yapılacak kıyı tesisi öncesi kanaldaki akıntı rejiminin ve sediment hareketinin belirlenmesine yönelik herhangi bir çalışma olmadığı, oluşturulacak iskele ile bozulacak akıntı yapısı ve kanal tabanı morfolojisinin ayrıca ele alınmadığı, kanaldaki ya da göl çıkışındaki taban malzemesi ile ilgili herhangi bir inceleme bulunmadığı, kanal içerisinde artan tekne trafiği sonucu tekne/gemi pervane jeti etkisinde kanal taban sedimentlerinin hareketi ve uzun dönemde bu etkinin yaratabileceği morfolojikdeğişimlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi gerektiği, ancak proje tanıtım dosyasında bu konu ile ilgili herhangi bir değerlendirme bulunmadığı, kanalı kapsayan kümülatif bir etki değerIendirmesi yapılması gerektiği, bu haliyle "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararına esas proje tanıtım dosyasının eksiklikler içerdiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka ve kamu yaranına uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

 

DAVAYI KAZANDIK MAHKEME KARARI ACİLEN UYGULANSIN

MUÇEP’İN açıklamasında ayrıca “Hukuka aykırılığı tespit edilen işlemin uygulanmaya devam etmesi halinde, ortaya çıkacak doğal tahribatın telafisi güç ve imkânsız zararlar doğurabileceği kanaatine varılmış, yürütmeyi durdurma kararı oybirliği ile verilmiştir.” 2021 Temmuz ayında başlamış olan Dalyan Kanalı doğal yaşamının ölümü-felaketi anlamına gelen “Dalyan Kanalı Tekne Bağlama İskelesi” ne karşı Ethem Serazat İleri arkadaşımız üzerinden dava açmıştık. Bu davada 29 Aralık 2023 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen dönemin MHP’li Ortaca Belediye Başkanı kararı görmezden gelip hukuk tanımaz biçimde inşaata ısrarla devam etmesi üzerine 23 Ocak 2024 tarihinde yurttaşlar olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bütün bu mahkeme kararlarına, yurttaşların tepkisine rağmen durdurma kararı uygulanmayınca 9 Şubat 2024 tarihinde Ortaca Belediye Binası önünde “Seçimlerde bunun hesabını soracağız” sloganı ile protesto eyleminde bulunduk. Bugün geldiğimiz durum ise yürütmeyi durdurmaktan çok daha ileridedir, davayı kazandık. ÇED gerekli değildir kararını iptal ettirdik. Proje üzerine inceleme yapan bilirkişi heyetinin de belirttiği üzere geri dönülmez tahribata yol açmaması adına iskele kullanımının yasaklanmasını ve tekne bağlanmasına izin verilmemesini talep ediyoruz. Bu anlamda taleplerimiz yerine getirilene kadar sorumluluğu olan Ortaca Belediyesi başta olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarını yakından takip edeceğimizi ve mücadeleye devam edeceğimizi belirtiyoruz. Dalyan doğal kalsın. Sular Özgür kalsın. Muğla Cennet Kalsın” denildi.

 

Tarih: 05-05-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum