içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Mora Yarımdası’nda katledilen 40 bin Türk için Yunanistan Başkonsolosluğu’na siyah çelenk bırakıldı

Mora Yarımadası’nda ki Tripoliçe kenti yakınlarında 23 Eylül 1821 tarihinde katledilen 40 bin Türk için Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu yakınlarına siyah çelenk bırakılarak basın açıklaması yapıldı.

Mora Yarımdası’nda katledilen 40 bin Türk için Yunanistan Başkonsolosluğu’na siyah çelenk bırakıldı
Haberi Sesli Dinle

Yunanistan’ın Mora Yarımadası Tripoliçe kentinde 'Türklere ölüm' sloganıyla 23 Eylül 1821'de çocuk, kadın, hamile ve yaşlı demeden 40 bin Türk'ü hunharca, acımasızca, işkenceyle katledilmesi İzmir’deki Yunanistan Başkonsolosluğu önüne bırakılan siyah çelenk ile protesto edildi. Katliamın yıl dönümü nedeniyle Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu üyeleri, Gündoğdu Meydanı’nda bir araya geldi. Elerinde Mora Katliamını Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız.

 

TÜRKLERE ÖLÜM SLOGANI İLE BİNLERCE TÜRK’Ü KATLETTİLER

Ellerindeki pankartlarla Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu önüne yürüyen grup adına konfederasyonun Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Serbest, açıklama yaptı. 1821 yılına kadar Yunanistan’ın güneyindeki Mora Yarımadası’nda bulunan Tripoliçe şehrinde Türkler, Yunanlar ve farklı milletlerden insanların uyum içinde yaşadığını, Yunan çetecilerin önce Atina ve Navarin’de ardından Tripoliçe kentinde Türklere saldırılar düzenlediğini belirterek ” ‘Türklere ölüm’ sloganıyla 23 Eylül 1821’de Tripoliçe şehrinde çocuk, kadın, hamile ve yaşlı demeden 40 bin Türk’ü hunharca, acımasızca, işkenceyle katletmişlerdir. Bu katliamlar tek bir Türk kalmayıncaya kadar devam etmiştir. Bu caniler Türk mezarlarından ölülerin kemiklerini çıkararak yakmıştır.” dedi. Serbest, katliamda hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını, olayın üzerinden 201 yıl geçse de Tripoliçe katliamını hiçbir zaman unutturmayacaklarını ifade ederek, “Bu bir soykırımdır, insanlık suçudur. Bu soykırımı lanetliyoruz ve kınıyoruz.” dedi.

 

SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR

Açıklamanın ardından Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu’nun yanındaki alana, üzerinde “Mora 1821” yazılı siyah çelenk bırakıldı.

 

 

 

Tarih: 25-09-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum