içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Miçotakis "Türkiye'yi hem eleştirdi, hemde işbirliği yapalım" dedi

Yunanistan Başbakanı Kyriaros Miçotakis kaçak göçmenler konusu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında yine Türkiye’ye suçlamalar yöneltti. Miçotakis “Doğudaki komşularımız, insanların çektiği acıları çoğu kez ulusal ama aynı zamanda siyasi amaçlara hizmet eden bir manivelaya çeviriyor” ifadelerini kullandı. Miçotakis Türkiye ile Yunanistan arasında göç konusunda hala işbirliği yapılabilecek alanlar olduğunun altını çizdi.

Miçotakis
Haberi Sesli Dinle

Yunanistan Başbakanı Kyriaros Miçotakis kaçak göçmenler konusu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında yine Türkiye’ye suçlamalar yöneltti. Miçotakis

Başkent  Atina’da Zappion Sarayı’nda Göç ve İltica Bakanlığı tarafından düzenlenen “3 Yıl Göç ve İltica Bakanlığı – Göç Krizinin 3 Yıl Etkili Yönetimi”  panelinde konuştu.

 

GÖÇ İLE İLGİLİ YOĞUN MÜCADELE VERİYORUZ

Miçotakis  “3,5 yıllık iktidardan sonra birçok alanda yapılanlar Yunanistan’ın geçmişi geride bırakarak yaptığı değişiklikleri başında göç inkar edilemez bir şekilde yer alıyor, Yunanistan, göç sorunu ile mücadalede hem yöntem hem de yönetim olarak en önde çalışma yapıyor.  Doğu ülkelerine göre ulusal ve Avrupa sınırlarını yasa dışı akışlara ve sefil hayat ve umut tacirlerine karşı güvende tutuyor” ifadelerini kullandı.

 

300 BİNE YAKIN KAÇAK GİRİŞİ ÖNLEDİK

Başbakan Miçotakis açıklamasının devamında 2015 yılında Avrupa Birliği’ne yasa dışı girişlerin yüzde 75’inin Yunanistan’dan üzerinden yapıldığını belirterek “ Bu oran geçen yıl sadece %5 idi. Aynı yıl kara sınırlarımızda 250 bine yakın, deniz sınırlarımızda ise 45 bine yakın kaçak girişler engellendi. Göçle mücadele, birçok paralel cephede faydalı çözümlerle birleştirildi. Çünkü barınma sorunlarına ek olarak, şu anda göçmen kabulü için yapılara ev sahipliği yapan beş adada düşük katma değer vergisini başardık, sahiplendik ve korumayı başardık. Ülkemizin önceliği her zaman için her şeyden önce insan hayatının korunmasıdır. Başta Sahil Güvenlik olmak üzere Yunan kuvvetleri, Ege sularında kaybolma tehlikesi ile karşılaşan on binlerce insanı kurtardı. Bazıları böyle hassas konularda şüpheli oyunlar oynayarak çıkar sağlıyor” dedi.

 

YUNANİSTAN AVRUPA’NIN DOĞUDAKİ KARAKOLU DEĞİL

Yunanistan’ın bugün sadece Avrupa’nın doğudaki ileri karakolu olmadığını belirten Miçotakis “ Aynı zamanda vatanımızda yaşamlarını sürdürme hakkı elde eden, buna gücü yeten ve devam etmek isteyen herkesin vatanıdır. Bir noktada ‘buğdaydan çıkan saman’ın (sapla-samanın) ayrılması gerekecek.”

Ekonomik göçmenler, yasa dışı ekonomik göçmenler ve uluslararası korumaya sahip gerçek suçlular arasında ayrım yapabilmek için bu hassas konunun ifşa edilmesi gerekmektedir. Bu, yakın zamanda, bazı insanların Yunan topraklarında kurban olduğunu iddia edilenlerle Yunan karşıtı bir komplo kurmasıyla ortaya çıkan bir şey” dedi.

 

GÖÇ KONUSUNDA TÜRKİYE İLE YUNANISNDAN ARASINDA İŞBİRLİĞİ YAPILABİLECEK ALANLAR HALA VAR

Miçotakis açıklamasının sonunda “Kaçak göçün kontrolü konusunda Avrupa Birliği-Türkiye işbirliğinde, Yunanistan-Türkiye işbirliğinde geliştirilebilecek alanlar olduğuna inanıyorum. Ve tabii ki, sığınmacıların yer değiştirmesini, uluslararası koruma hakkına sahip olanların AB  içindeki hareketini düzenleyecek bir sistemin artık kesinlikle gerekli olduğuna inanıyoruz, Ukrayna’dan gelen mültecilerde de olduğu gibi.” Dedi.

Tarih: 19-01-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum