içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Mavi Nesil Projesi’nde işsiz gençlere yeni olanak

Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu tarafından geliştirilen, “Mavi Nesil Projesi kapsamında ücretsiz olarak verilen kursların ilki bugün başladı. Denizcilik ve Yatçılık Sektöründe Eğitim, Beceri ve İstihdam Edilebilirliği Geliştirme Merkezi” isimli 2 milyon TL. lik proje kapsamında gençler artık tersanelere gitmeden simülatör kullanarak gemi yapımında kullanılan, ahşap ve kompozit tekne yapımını öğrenmeye başladı.

Mavi Nesil Projesi’nde işsiz gençlere yeni olanak
Haberi Sesli Dinle

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’nün yürütücülüğünü üstlendiği ve Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu tarafından geliştirilen, “Mavi Nesil Projesi Denizcilik ve Yatçılık Sektöründe Eğitim, Beceri ve İstihdam Edilebilirliği Geliştirme Merkezi” isimli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destek ve koordinasyonuyla, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında başarılı bulunarak hibe almaya hak kazanmıştı. 

 

PROJE MALİYETİ 2 MİLYON TL.

Denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu çeşitlilikte ve kabiliyette nitelikli personel ve ara eleman ihtiyacının karşılanması ve uygulamalı mesleki eğitim verecek birimlerin oluşturulmasının hedeflendiği 2 milyon TL. yatırım maliyetli projenin 9 hafta ve 60 saat sürecek ilk kurs proğramına 40 genç katıldı. Gençlere tersanelere gitmeden tekne ve gemi yapımında kullanılan gaz altı kaynağı kursu, elektrik ark kaynağı kursu, temel ahşap tekne üretimi kursu ve temel kompozit tekne üretimi eğitimi verilecek.

 

Prof. Dr. Tuncay Kuleli

 

YAT VE GEMİ İNŞA SEKTÖRÜNE YÖNELİK KURSLAR

Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, Dr. Mehmet Akman, Dr. Bülent Turan, Dr. Öğretim Üyesi Şeyma Bayazıt ve Dr. Öğretim Üyesi Nur Satı tarafından verilen eğitimlerin Cumhurbaşkanlığı Ulusal Staj Programı çerçevesinde hayata geçirildiğini belirten Kuleli “Bu proje kapsamında amacımız yat ve gemi inşa sektöründe açık bulunan, nitelikli iş gücünü sağlamaktı. Bu kurslarımızın tamamı, gemi inşa ve yat inşa sektörüne yönelik olup, ücretsiz kurslarımızdır. Ayrıca sıradan bir mesleki eğitim kursu değildir. Bir meslek edindirme kursunda ilk defa simülatör destekli kaynak kursu açtık. Bu kurslarımızı da SGK, İŞKUR gibi kuruluşlardaki mesleklerle eşleştirerek bu eğitim programlarını hazırladık. Şu anda bu eğitim programımız bugün başladı.” Diye konuştu.

 

 

BİR YILDA SEKTÖRE 250 ELEMAN KAZANDIRILACAK

Kulali bir yıl içerisinde yaklaşık 250 yeni gencin denizcilik ve yat yapım sektörüne kazandırılacağını belirterek “Bu kurslarımız önümüzdeki dönem de devam edecek. Ayrıca Bilgisayarda tasarım,  gemi adamı ve yat aşçılığı kurslarımız eklenecek. Altyapımız geliştikçe ücretsiz olarak özellikle toplumuzun üniversiteyi kazanamamış ya da dar gelirli aile çocukları, bir iş sahibi olmakta güçlük çekmiş gençlerimiz bizim hedef kitlemizdi. Kurslarımızda kullandığımız simülatör destekli gaz altı ark kaynağı. Bu çok önemli çünkü şu anda Türkiye’de ilk defa bir gemi ve yat inşa sektöründeki meslek edindirme kurslarında kullanılan bir teknoloji bu. Öğrencilerimiz, kursiyerlerimiz, sanal ortamda gerçek ekipmanları kullanarak kendilerini kaynak makinelerine, kaynak ortamlarına alıştırıyorlar. Ondan sonra bir gerçek kaynak yapmalarını sağlıyoruz. Bu da hem iş güvenliği sağlığı hem de öğrenmenin kalitesi açısından son derece önemli. Bu da ilk defa meslek edindirme kursunda kullanılan bir teknoloji.” Dedi.

 

Tarih: 09-11-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum