içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Japonya’da 133 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni Projesi , Bertha Lledo anısına devam edecek

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan kaptan Tufan Turanlı’nın 2007 yılında başlattığı ve pandemi nedeniyle üç yıl ara verilen Ertuğrul Fırkateyni Kazı ve Kurtarma Projesi Şubat ayından itibaren yeniden başlıyor. Kazı çalışmaları Bodrum'da yaşamını yitiren İspanyol arkeolog ve Tufan Turanlı'nın eşi Bertha Lledo anısına devam edecek.

Japonya’da 133 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni  Projesi , Bertha Lledo anısına devam edecek
Haberi Sesli Dinle

Japonya’nın önde gelen televizyon kanallarından TV Man Unıon‘un proğram yapımcısı Kanako Kudo Bodrum’a gelerek Turanlı ile ay sonunda çekimine başlanacak Ertuğrul Gemisi ve Türk Japon Dostluğu Belgeseli için görüşmeler yaptı. Kudo “133 yıl önce atalarımızın bir facia sonucu kurduğu dostluğu bizler torunlarımıza aktarmanın gururunu yaşıyoruz, çekeceğimiz belgeselde 133 yıl önce başlayan dostluğun iki ülkeye kazandırdıklarını anlatacağız” dedi. 1890 yılında Japon Kralı Meiji’yi ziyaret ettikten  sonra dönüş  yolunda 16 Eylül 1890 tarihinde Wakayama eyaletine bağlı Kuşimoto açıklarında  650 denizcisi ile sulara gömülen  ve 550 denizcisi şehit olan Ertuğrul Fırkateyni ‘nde 2007  yılında kazı ve kurtarma çalışmalarına başlayan kaptan Tufan Turanlı pandemi nedeniyle üç yıl ara verilen projeye yeniden devam etmeye karar verdikleri açıkladı.

 

JAPONYANIN ÜNLÜ TELEVİZYONU BELGESEL İÇİN BODRUM’A GELDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle Türk- Japon ilişkilerini dahada ileriye taşımak amacıyla Japonya’nın önde gelen televizyon kanallarından TV Man Union’ın  proğram yapımcısı Kanako Kudo Bodrum’ a gelerek “Ertuğrul Gemisi ve Türk Japon Dostluğu” isimli belgeselin çekimi için Tufan Turanlı ile görüştü.

 

 

1890 YILINDAKİ FELAKET İLE KURULAN DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nde gerçekleşen görüşmede SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan Kanako Kudo çekimleri Bodrum, İstanbul ve Kushimoto’da gerçekleşecek belgeselde 1890 yılında Kushimoto kentinde Ertuğrul Fırkateyni’nin batması ile meydana gelen facia ve sonrasında kurulan Türk Japon dostluğunun günümüze kadar taşınmasının önemi ve anlamını anlatırken 2007 yılında başlayan kazı ve kurtarma çalışmalarında gün ışığına çıkarılan eserlerede  yer verileceğini söyledi.

 

 

133 YIL ÖNCE BİR FACİA İLE KURULAN DOSTLUK DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI

Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nde Ertuğrul Fırkateyni batığından çıkarılan eserlerin restorasyonu hakkında Tufan Turanlı’dan bilgi alan Kudo “Savaşların büyük bir hıza yayıldığı dünyamızda 133 yıldır devam eden Türk Japon dostluğunu Türkiye ve Japonya ile birlikte tüm dünyaya örnek olacak bir şekilde anlatmak istiyoruz. 133 yıl önce atalarımızın bir facia sonucu kurduğu dostluğu bizler torunlarımıza aktarmanın gururunu yaşıyoruz, çekeceğimiz belgeselde bu dostluğun iki ülkeye kazandırdıklarını ve önemini anlatacağız. Bu nedenle Bodrum’a ve İstanbul’a gelerek ön hazırlıkları tamamladık, bu ay sonunda çekimlere başlayarak, 11 Mart 2023 tarihinde belgeseli yayınlayacağız. Daha öncede Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili 2 belgesel çekmiştim, Türklerin 11 bin kilometre uzaktan gelerek canları pahasına bizlerle kurduğu dostluğa hayran kaldım” diye konuştu.

 

 

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ KAZILARINI BAŞLATAN İSPANYOL ARKEOLOG ANISINA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Kaptan Tufan Turanlı 2007 yılında Ertuğrul Fırkateyni Kazı ve Kurtarma Projesi’ni başlatan ve geçtiğimiz yıl Bodrum’da yaşamını yitiren İspanyol eşi ve su altı arkeoloğu Bertha Lledo Anısı’na THY ulaşım sponsorluğunda kurtarma kazılarının devam edeceğini belirterek “Eşim Bertha bu proje için ömrünün önemli bölümünü vermiş ve Japonlara bu proje ile su altı kazılarını sevdirmiş Ertuğrul Fırkateyni Projesi’nin Türkiye ve dünyada tanınmasına büyük katkı sağlamıştı. Japonya’da 35-40 metre derinlikte bulunan Erturğul Fırkateyni’nde bugüne kadar yaklaşık 3 bin dalış yaptık ve  aralarında toplar, tüfekler, subayların giysileri, kazanların olduğu 8327 eser çıkardık, konservasyonunu yaptık. Ertuğrul Fırkateyni’nde şubat ayından itibaren yapacağımız kurtarma çalışmalarında yeni ve çok önemli bulgu ve eserlere sahip olacağımıza inanıyorum. Japonların fırkateyne ve Türk subaylarının anılarına olan ilgisi hayranlık verecek derecede büyük. Bu nedenle Cumhuriyeti’mizin 100. Kuruluş yılında bu proje ve  Kanako Kudo’nun çekeceği belgesel ile Türk- Japon dostluğunu dahada ileriye götüreceğimize inanıyorum” diye konuştu.

 

 

Ertuğrul Fırkateyni nedir?

Ertuğrul Fırkateyni 1890 yılında II. Abdülhamit tarafından bir iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilmişti. Bin bir zorlukla Japonya’ya varan denizcilerimiz dönüş yolunda Kuşimoto açıklarında bir fırtınaya yakalanmışlar, Ertuğrul kayalıklara çarparak parçalanmıştı. Görevinden çok batışıyla iki halkı yakınlaştıran Ertuğrul Fırkateyni bugün Türk ve Japon halklarını yakınlaştıracak yeni bir projenin çıkış noktasını oluşturuyor. 630 denizcisiyle 11 ay süren bir seferin ardından Japonya’ya varan Ertuğrul Fırkateyni Japonya’da İmparator Meiji tarafından ihtimamla karşılanmış, İmparator’un isteği üzerine gemi komutanı Osman Paşa, konuşmasını Türkçe olarak yapmıştır.

Zorluklarla tamamladıkları bu önemli görevden sonra denizcilerimiz tayfun mevsimi olduğu halde dönüş yolculuğuna çıkmışlardır. Ertuğrul Japonya’nın güneyinde Oshima adası açıklarında kayalıklara çarparak parçalanmış, Osman Paşa dahil 550 gemici şehit olmuştur. Oshima köylüleri 69 denizcinin kurtarılmasında ve şehitlerimizin gömülmesinde çok büyük emek vermişlerdir.

 

 

Tarih: 23-01-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum