içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

İngiliz Jeofizikçi’den Bodrum açıklarında korkutan uyarı “Ege’deki denizaltı volkanı Kolumbus yanardağı uyumuyor”

Ege Denizi’nin ortasında bulunan dünyaca ünlü Santorini Adası’ndaki denizaltı volkanı Kolumbus’un etrafındaki altındaki magma tabakasında yapılan incelemenin etkisi dünyayı ayağa kaldırdı. Yunanistan bilim insanlarının ardından dünyaca ünlü İngiliz Jeofizikçi inceleme yapanİngiliz jeofizikçi Kagetan Krapkiewicz denizaltı volkanı Kolumbos'un uyumadığını ve büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulundu felaketin boyutunun büyük olacağını söyledi.

İngiliz Jeofizikçi’den Bodrum açıklarında korkutan uyarı “Ege’deki denizaltı volkanı Kolumbus yanardağı uyumuyor”
Haberi Sesli Dinle

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarındaki ve Ege Denizi'nin ortasındaki  Kolumbus Yanardağı'nın üzerine kurulan dünyaca ünlü Santorini Adası'nda karadan ve denizden yapılan incelemeler deniz altındaki yanardağa ait magma tabakasında hareketlilik olduğunu tespit etti, ciddi uyarılarda bulundu.

 

EGE DENİZİ’NDE SON İKİ YILDA ONLARCA 5’İN ÜZERİNDE DEPREM MEYDANA GELDİ

 Ege Denizi'nde son iki yılda yaşanan 5 ve 6'nın üzerindeki şiddette depremler nedeniyle Santorini Adası'ndaki Kolumbus Yanardağı ve yanardağın bulunduğu bölgede denizin 3 kilometre derinliğindeki magma tabakasında inceleme yapan ABD ve Yunanistan'ın dünyaca ünlü bilim insanları şok edici sonuçlara ulaştı.

 

 

YANARDAĞ SÜREKLİ İZLEME ALTINDA TUTULMALI

Amerikan Jeofizik Birliği'ne üye bilim insanlarının yaptığı araştırma sonrasında yapılan açıklamada “Denizin derinliklerinde ilk kez keşfedilen magma tabakasının varlığı, gelecekteki bir patlama olasılığını vurgulamaktadır ve bu nedenle, tüm Akdeniz’deki en aktif denizaltı yanardağı olan bu özel yanardağın gerçek zamanlı olarak sürekli olarak izlenmesi önemlidir” denildi.

 

 

YANARDAĞIN HER AN PATLAMASI BEKLENEBİLİR

Santorini Adası'ndaki Kolumbus Yanardağı'nın M.S. 1650 yılında patladığı ve patlama gazlarından zehirlenen 70 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın denizin 3-4 kilometre dibindeki bir magma tabakası tarafından tetiklendiği açıklandı. Yapılan araştırmalara göre yanardağın M.S. 1650 yılındaki son patlamasının ardından magma tabakasının ortalama 4 milyon metreküp civarında büyüdüğü belirtildi. Krapkiewicz’e göre, magma odasının mevcut genişleme hızı devam ederse, önümüzdeki 150 yıl içinde büyük bir patlamanın gerçekleşmesini bekledikleri belirtildi.

 

 

FELAKETİN BOYUTU ÇOK BÜYÜK OLABİLİR

Yunan bilim insanlarını uyanık olmaları için gerekli tüm hazırlıkların yapılması gerektiğini belirten İngiliz jeofizikçi Kagetan Krapkiewicz Kolumsuz yaklaşık 400 yıldır sessiz kalmış olabilir, ancak kesinlikle yanardağ uyumuyor. Daha önce tespit edilmemiş bir magma odası yavaş yavaş eriyikle doluyor ve bu da araştırmacıları yanardağın gerçek zamanlı izlenmesini önermeye sevk ediyor. Yanardağ en son 1650'de patladığında 70 kişi yaşamını yitirmişti. Ancak Santorini'nin nüfus artışı ve turizmi, bugün eşdeğer bir patlamanın etkisinin çok daha büyük olabileceği anlamına geliyor." Dedi.

 

ONLARCA KİLOMETRE YÜKSEKLİKTE BİR PATLAMA SÜTUNU OLUŞACAK

Kagetan Krapkiewicz Kolumbus Yanardağı’nın patlaması halinde onlarca kilometre yükseklikte bir patlama sütunu oluşturabilecek kapasiteye sahip bir volkan olduğunu belirterek “Her an patlaması beklenmiyor olabilir ama su altındaki volkanın magma tabakası sürekli inceleme ve izleme altında tutulmalı, hareketlilik hızı tespit edilmeli, gerekli önlemler buna göre alınmalı. Bölgede meydana gelen depremler ve volkanın ilişkisi değerlendirilmeli, yüksek şiddetteki depremler volkanın patlama süreci kısaltabilir. Bu konu göz ardı edilemez” ifadelerini kullandı.

 

 

Santorini Adası’nı her yıl aralarında Holywood yıldızlarının da yer aldığı yaklaşık 1,5 milyon turist ziyaret ediyor.

 

KOLUMBUS DENİZALTI VOLKANI VE GEÇMİŞİ
Kolumbos denizaltı volkanı, Santorini'nin yaklaşık 8 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Eliptik bir şekle sahiptir, deniz tabanından 300 m yükselir ve merkezinde 3 km çapında ve 500 m derinliğinde bir kaldera vardır. Merkez volkanın yanı sıra yaklaşık 12 tane daha küçük koni vardır. Eylül 1650'de Kolumbo yanardağı , Santorini kalderasının dışındaki tek tarihi patlamayı gerçekleştirdi. Öncesinde güçlü sismik aktivite vardı. Yavaş yavaş dasitik-andezitik magmanın yumuşak çıkışı, 30 km çapında ve 300 m yüksekliğinde bir denizaltı volkanı inşa etti ve tepesi deniz yüzeyinden zar zor çıkıntı yaptı. Bunu, yaklaşık 23 kilometre  fırlatan büyük ve şiddetli bir patlama izledi. Binlerce metre yükseklikte kül Ege Denizi’ne yayıldı. Küller Bodrum ve Ege kıyılarına kadar yayıldı.  Volkanın orta kısmı boş magma odasına çöktü ve 3 km çapında ve 500 m derinliğinde bir su altı kalderası oluşturdu. Deniz yüzeyinin üzerinde kalan küçük adacık, dalgalar tarafından hızla aşındırıldı. Bugün yanardağın en yüksek noktası deniz seviyesinden 18 m aşağıdadır.

Kalderanın oluşumu, Santorini ve Ege kıyılarını kasıp kavuran 10 m yüksekliğinde devasa bir tsunamiye neden oldu. Ancak insan kayıplarına neden olan volkanik gazlardı. Büyük miktarlarda hidrojen sülfit salındı ​​ve Thera'da yaşayan 70 kişinin ve 1000'den fazla hayvanın ölümüne neden oldu. Kötülüğü kovmak için Santorini sakinleri, Columbus Burnu yakınında "İyi Meryem Ana" kilisesini inşa ettiler. Columbus patlaması, son bin yılda Doğu Akdeniz'de meydana gelen en büyük patlamadır.

 

 

 

Tarih: 28-01-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum