içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Gümüşlük’te ilk konser Gülsin Onay & Ancyra Ensemble’dan

18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 24 Temmuz Cumartesi akşamı, Piyanist Gülsin Onay ve Ancyra Ensemble’ın birlikte sahne alacağı açılış konseriyle başlıyor. İki bin beş yüz yıllık antik taş ocağında gerçekleşecek konseri, Şef Nisan Ak yönetecek.

Gümüşlük’te ilk konser Gülsin Onay & Ancyra Ensemble’dan
Haberi Sesli Dinle

Bu yıl 18.’si gerçekleştirilecek olan festival, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Kovid-19 salgını önlemlerinin eksiksiz uygulanacağı bir ortamda organize edilecek. Sanat Yönetmeni Piyanist Eren Levendoğlu ve Sanat Danışmanı Piyanist Gülsin Onay’ın önderliğinde Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali 24 Temmuz – 29 Ağustos tarihleri arasında sanatseverleri bir araya getirecek. ‘Suda’, ‘Kumda’ ve ‘Taşta’ konseptiyle düzenlenecek festivalde bu yıl 17 konser, 2 ustalık sınıfı öğrenci konseri ve 2 Dj performansı gerçekleşecek. Ayrıca her yıl olduğu gibi Gümüşlük Festival Akademisi bünyesinde piyano ve çello masterclassları düzenlenecek.

 

 

Mozart ve Elgar’ın eserleri seslendirilecek

 

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Şef Nisan Ak yönetimindeki konserle bir yıl aradan sonra klasik müzikseverlere buluşuyor. Piyanist Gülsin Onay ve Ancyra Ensemble’ı bir araya getirecek konserde, Wolfgang Amadeus Mozart’in iki Edward Elgar’ın ise bir eserine yer verilecek.

 

Tarihi taş ocağındaki Konser, W.A. Mozart'ın, "Piyano Konçertosu No.12, K.414" başlıklı eseriyle başlayacak. Bu eser, I. Allegro II. Andante III. Allegretto bölümlerinden oluşuyor. Konserin ilk bölümü bu eserle sonlanırken, ikinci bölüm yine W.A Mozart'ın bir eseriyle başlayacak, "Divertimento, Fa Majör, KV 138" başlıklı bu eser ise yine üç bölümden oluşacak I. Allegro II. Andante III. Presto. Programda son eser Edward Elgar'ın "Yaylılar için Serenad, Mi minör, Op. 20" başlığını taşıyor. Bu eser, I. Allegro piacevole II. Larghetto ve III. Allegretto başlıklarıyla klasik müzikseverlere sunulacak.

 

Konsere solist olara katılacak olan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay'ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsıyor. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı olarak kabul ediliyor. Polonya Hükümeti’nin, Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırdığı Gülsin Onay, Hocası Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanmakta. Sanatçı, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirdi.

 

Ancyra Ensemble ise kadın sanatçılarımızdan oluşan bir topluluk 1990 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda görev yapan sanatçılardan kurulan Ancyra Oda Orkestrası kısa bir aradan sonra Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, İstanbul Senfoni Orkestrası ve Hacettepe Senfoni Orkestrası’nda görev yapan sanatçıların da katılımıyla 2018 yılında Ancyra Ensemble olarak yeniden bir araya geldi. Kurulduğu yıllardan itibaren yurtiçi ve yurtdışında birçok başarılı solist ve orkestra şefiyle konserler veren Ancyra Ensemble, hem dünya repertuarını, hem de Türk bestecilerin eserlerini seslendirmeye özen gösteriyor. Kadın sanatçılardan oluşan Ancyra Ensemble’ın daimi şefliğini 2019 yılından bu yana İtalyan – Türk şef Nil Venditti üstleniyor.

 

Başarılarıyla övgü toplayan bir şef 2019 yılında Forbes Türkiye tarafından, 30 yaş altı en başarılı 30 ismin seçildiği “30 under 30” kulübüne seçilme ayrıcalığına erişen orkestra şefi, eğitimci ve besteci Nisan Ak, Columbia-South Carolina’daki Bruch Oda Orkestrasının müzik direktörlüğünü yapıyor. Devamlı şeflik pozisyonlarının yanı sıra, Aiken Senfoni Orkestrasının ve Columbia Oda Orkestrasının da asistan şefliğini sürdürmekte. 30 yaşındaki Ak, South Carolina Üniversitesinde Orkestra Şefliği alanında doktora sahibi. İlk bestesi 15 yaşındayken prömiyeri yapılan Ak, özellikle Lisans seviyesindeki çalışmalarında besteciliğe odaklanmış ve Türkiye’deki gençlik festivallerinde bestelerini seslendirmiş. 2019 yılında Washington D.C.’deki Smithsonian Müzesi’nden sipariş alan bestecinin koro ve perküsyon için yazdığı eserinin Kasım 2019’da ilk seslendirilişi yine Smithsonian Müzesi’nde yapılmış. Türkiye’nin yanı sıra, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler vermiş olan Ak, 2019 Ekim ayında ilk Meksika konserini de vererek Orta Amerika seyircisine de ulaşmış. Nisan Ak, her daim daha fazla kitleye klasik müziği tanıtmak ve kadın liderlerin görünürlüğünü arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Tarih: 21-07-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum