içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Gazeteciler buluştu: Anadolu basını bitiyor

Türkiye’deki 60 şehirden 400’e yakın gazetecinin katıldığı “Anadolu Buluşması-Yerel Medya Çalıştayı” Marmaris'te yapıldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, 6 yıl önce bin 800 olan resmi ilan gazete sayısının 900’e düştüğünü söyledi. Karaca, “Anadolu Basını yok oluyor. Ancak bu sorunu duyması gereken İletişim Başkanlığı adeta yok. Kulakları duymuyor. Gözleri görmüyor” dedi.

Gazeteciler buluştu: Anadolu basını bitiyor
Haberi Sesli Dinle

Cumhuriyet Halk Partisi ve Muğla’nın Marmaris Belediyesi tarafından organize edilen Anadolu Buluşması-Yerel Medya Çalıştayı Marmaris’teki bir otelde başladı. Türkiye’deki 60 şehirden 400’e yakın gazetecinin katıldığı çalıştayda Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, 6 yıl önce bin 800 olan resmi ilan gazete sayısının 900’e düştüğünü söyledi. Karaca, “Anadolu Basını yok oluyor. Ancak bu sorunu duyması gereken İletişim Başkanlığı adeta yok.  Kulakları duymuyor. Gözleri görmüyor. Defalarca randevu istedik. Maalesef hiçbir meslek örgütlerine randevu dahi vermiyorlar” dedi.

 

Çalıştaya, CHP Milletvekilleri Tuncay Özkan, Atilla Sertel, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, belediye başkan yardımcıları ve gazeteciler katıldı.

 

İLETİŞİM BAŞKANLIĞININ KULAKLARI DUYMUYOR, GÖZLERİ GÖRMÜYOR

 

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca’nın konuşmasından satır başları şöyle

 

“Anadolu Basını yok oluyor. Ancak bu sorunu duyması gereken İletişim Başkanlığı adeta yok.  Kulakları duymuyor. Gözleri görmüyor. Defalarca randevu istedik. Maalesef hiçbir meslek örgütlerine randevu dahi vermiyorlar. İnsanların basın kartları değiştirilmiyor. Yeni müracaat edenler ise 3 yılda kartlarını alamıyor. Birçok meslek örgütü başkanlarının kartları hiçbir gerekçe göstermeden değiştiriliyor. Son 6 yıla baktığımız zaman bin 800 olan resmi ilan gazete sayısı bu gün itibari ile 900’e düştü. Anadolu’dan bakıyoruz 100 civarındaki uydu televizyonu 50’ye düştü. Anadolu’da sorunlar gerçekten çok büyük.”
 

GAZETECİLER ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR

 

Şu anda Anadolu’da asgari ücret alan gazeteci sayısının yüzde 50 bile olmadığını vurgulayan Karaca, “Bizim meclise sunduğumuz önerilerimiz vardı. Buda yerel gazete çalışanlarımızın maaşlarının iyileştirilmesi. Yani gazete ve televizyon sahibi çaresiz. Bir internet furyası devam ediyor. İnternete yasasının çıkarılmaması için büyük çaba sarf ediliyor. Bu konuda yasanın çıkması için CHP milletvekilleri çok önerge verdi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun Anadolu basınını yok olması için elinden gelen çabayı sarf ediyor. Meslektaşlarımız ve meslek örgütlerimiz bu zor süreçte birlik ve beraberlik içinde olması lazım.  Hep birlikte birlik içine sorunlarımızı çözmemiz lazım. Anadolu basını bitiyor. Marmaris’ten çağrımdır. Bu toplantıyı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve bu organizasyonu sağlayan Milletvekilimiz Atilla Sertel’e, Tuncay Özkan’a ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

CAN GÜLERYÜZLÜ: MEDYA SERMAYESİ SİL BAŞTAN YENİDEN ELE ALINMALI

 

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel başkanı Can Güleryüzlü, hükümetin, Türkiye’de medya gücünün yüzde 90’dan fazlasına sahip Demirören, Turkuaz, Doğuş, Albayrak ve İhlas gibi sermaye gruplarının basın faaliyetini köprü olarak kullandığının ortada olduğunu söyledi. Güleryüzlü, “Yapılan algı operasyonları ile iktidarın yanında ve halkın karşısında yayınlarını sürdürüyor. Türkiye’de medya sermayesi sil baştan yeniden ele alınmalı. Medyada faaliyet gösterenler devlet ihalelerine katılmamalı. Bir diğer sorunumuz örgütlenme sorunudur. Gazetecilerin örgütsüzleştirilmesi bugünlerde hat safhaya gelmiştir. Basın iş kolu yasal zorunluluk haline getirilmelidir” diye konuştu.

 

DİLEK GAPPİ: SORUNLARIMIZI YİNE KENDİ GÜCÜMÜZLE ÇÖZECEĞİZ

 

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Gazeteciler olarak sorunlarımızı biliyorsak, sorunlarımızı yine kendi gücümüzle çözeceğiz” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

 

“Birlikte tek yumruk olacağız. 12 Eylül döneminde bile 31 gazeteci yargılanmıştı. Şuan 2020’de 179 gazeteci tutuklandı gözaltına alındı. Bizler dijitalleşmeyi göz ardı edemeyiz.  1996 yılından sonra dijital abonelik satışları patlamaya başladı. 2019 yılında yerel gazete satışları 600 bine indi ve dijital abonelik 7,5 milyon oldu. Sadece bir yıllık geliri 2020 yılında dijital geliri sadece 709 milyon dolar oldu. Dijitalleşmeyi göz ardı edemeyiz. Dijitalleşmeyi göz ardı eden yaşayamayacak. Ne yapacağız, bizim elimizdeki gazeteler güven unsurudur ve ikisini birleştireceğiz. Yani bizlerde biraz güçlü olmayı bileceğiz. Bir diğer sorunda muhabirlik kavramı. Ne yazık ki muhabirlik kavramı kalmadı. Bunun için bizim gazetecilik lisansına çok acil ihtiyacımız var” dedi.

 

ATİLLA SERTEL: SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ

 

CHP Milletvekili Atilla Sertel’de yaptığı konuşmasında, Anadolu basının sorunlarını Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarında basından sorumlu milletvekilleriyle çözüme kavuşturacaklarını söyledi. Sertel, “Biz özgür bir basın istiyoruz. Biz siyasi görüşleri nedeni ile düğme ilikleyen,  ötekileştiren gazeteciliği değil karşıtta olsa bütün düşüncelerini söyleyebilen ifade özgürlüğünün tam olduğu bir basın istiyoruz” diye konuştu.

Tarih: 17-10-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum