içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Füsun Uslu: Yasaklı ırklar ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor

Bodrum ve yarımadası genelinde yasaklı ırkların sokağa terk edilmeleri ile ilgilenen Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu "Biz dernek olarak şu anda 35'i sahipli 5'i sokağa terk edilen 40 yasaklı ırk köpeği kayıt altına aldık. Kısırlaştırdık. Ve çiplerini taktırdık" dedi.

Füsun Uslu: Yasaklı ırklar ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor
Haberi Sesli Dinle

Yasaklı ırka ait köpeklerin kaydettirilmesi için son güne gelindi. Bazı köpek sahipleri hayvanlarını kaydettirirken, Bodrum'da yasaklı ırklarla ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu son üç dört gün içerisinde kendilerine ulaşılan ve 5 tanesi sokağa terk edeline yasıklı ırklardan 40 tanesinin kısırlaştırılmasını yaptığını belirterek "Bodrum Hayvan Hakları Derneği olarak Türkiye'de az görülen bir mücadele ver çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Bir yandan bu yasaklı ırkları kısırlaştırarak bir yandan çiplerini takıp yasal hale getiriyoruz, çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

 

 

TÜRKİYE'DE GENELİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz yıl, temmuz ayında yürürlüğe giren, Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırk köpeklerin veya bunların melezlerinin kayıt altına alınması gerektiği duyurulmuştu.

Ayrıca bu ırklara ait köpekleri üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, bu hayvanların ticaretini yapanlara para cezası uygulanacağı da açıklanmıştı. Kayıt için son gün olarak ise 14 Ocak tarihi belirlendi. Yasaklı köpeklerin kayıtları için son güne gelinirken, bazı köpek sahiplerinin hayvanlarını kayıt ettirdiği, birçok köpeğin ise ormanlık alanlara bırakıldığı öğrenildi.

İBB Kemerburgaz Hayvan Bakımevi Başhekimi Serap Baytemür Gülmez son günlerdeki terk etme sayılarındaki artışa dikkat çekti.

 

TERK ETME SAYISI ARTTI

7 Aralık'ta yayınlanan genelgeyle, tehlike arz eden ırklara birtakım düzenlemeler getirildiğini aktaran Serap Baytemür Gülmez, terk etme sayılarının arttığını söyleyerek, “Bu ırklara sahip kişilerin, bu ırkları üretmemesi, satmaması, reklamını yapmaması ve çocuk parkı, oyun parkı gibi yoğun olan yerlerde dolaştırmamaları, tasmasız ve ağızlıksız dolaştırmamaları konusunda birtakım düzenlemeler getirildi.

14 Ocak da, bu düzenlemelerin hayvan sahipleri tarafından yapılması konusunda son tarih. O yüzden de bu tarihe kadar terk etme sayılarımız biraz arttı. Vatandaş da bu konuda cezai müeyyideden korktukları için terk etmeyi tercih ediyor. Kayıt yaptıran sayısı da çok fazla. Bu tarz durumdaki hayvanları sahiplenip bir ömür boyu barınakta yaşamasına göz yummayan hayvan severler de var” dedi.

 

“İYİ YETİŞTİRİLİRSE FARKLI OLUR”

Kayıt için son günün 14 Ocak olduğunu hatırlatan Serap Baytemür Gülmez, bu ırk köpeklerin yetiştirme tarzının da önemli olduğunu söyledi. Baytemür Gülmez, “Yetiştirme tarzı çok önemli. Tabii, yapı olarak da tehlike açısından, biraz daha güçlü bir çeneye sahip olduklarını söyleyebiliriz. İyi bir yetiştirme tarzı ile bu hayvanlar çok uysal olabilirler.

Bu kayıt altına alma durumu 14 Ocak mesai saati bitimine kadar devam edecek. Bu saate kadar kayıt altına alındığı sürece herhangi bir cezai işlem uygulanmıyor. Eğer kayıt altına alınmazsa, köpeklere el konuluyor ve sokağa bırakılırsa da 30 bin TL para cezası var. Bize getirdikleri zaman, ömürleri boyunca bizde kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Tarih: 14-01-2022

Aysen Dennis / 17-01-2022 16:59:00

You are doing an incredible job..i think people needs to be educated about other species , which we share the World. We have NO right to treat them badly. Also in Bodrum, i noticed that mostly so called rich people are living their pets behind!!! They should be punish...

FACEBOOK YORUM
Yorum