içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Frontex: Büyük bir Afgan akını için hazırlanıyoruz

Frontex’in (Avrupa Birliği Sınır Koruma Ajansı) Genel Müdürü Fabrica Leggeri yaptığı açıklamada Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin büyük bir Afgan göç dalgası ile karşı karşıya kaldığını belirterek “Avrupa Birliği Afgan sığınmacı akını ile karşı karşıya, ARTIK Afganları ülkelerine geri gönderemeyiz” sözlerini kullandı.

Frontex: Büyük bir Afgan akını için hazırlanıyoruz
Haberi Sesli Dinle

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden ve haber sitelerinden www.protothema.gr Leggeri yaptığı açıklamalarına geniş yer verdi. Leggeri milyonlarca göçmenin hem bilinen yollardan yani Yunanistan'dan hem de Belarus gibi yeni yollardan olası bir büyük bir dalga etkisi yaratacağını söyledi.

 

AVRUPA BİRLİĞİ AFGAN SIĞINMACI AKINI İLE KARŞI KARŞIYA

 

Leggeri halen milyonlarca göçmenin komşu ülkelerde yerinden edilmiş olarak yaşadığını belirterek, insanların yeni Taliban hükümetinden kaçmak için toplu halde kaçıp kaçmamalarına bakılmaksızın, Avrupa Birliği'nin Afgan sığınmacı akınına hazırlandığını söyledi.

 

ULUSLAR ARASI KORUMAYA İHTİYAÇLARI VAR

 

Frontex’in üst düzey yöneticisi Leggeri İran, Pakistan, Türkiye, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'a atıfta bulunarak, Afganistan'daki ve komşu ülkelerdeki Afgan topluluklarındaki gelişmeleri izlediğini belirterek "Afganistan'da olanlara bağlı olarak, uluslararası korumaya ihtiyacı olan kişilerin kesinlikle Afganistan'dan ayrılmaya çalışabileceklerini umuyoruz. Ancak önce olması muhtemel olan şey, yurtdışındaki Afgan topluluklarının AB'ye taşınmaya çalışıyor olmaları olabilir" dedi.

 

 

AFGANLARI ARTIK ÜLKELERİNE GERİ GÖNDEREMEYİZ

 

AB, çoğu Balkanları yürüyerek geçen bir milyondan fazla insanın Avrupa'ya geldiği 2015-16 krizinden bu yana göçmenlik sisteminde reform yapmaya çalıştığını belirten Leggeri "Artık Afganları Afganistan'a geri gönderemeyiz.  AB'nin dış sınırlarında görev yapan uzmanların bir kişinin milliyetini lehçesini ve konuşma biçimini dinleyerek anlayabildiklerini açıklayarak, fakat Afganlı gibi davrananları, ülkelerine geri gönderebiliriz" dedi.

 

AFGAN GÖÇMEN SORUNU AVRUPA İLE BEYAZ RUSYA ARASINDA SORUN ÇIKARTABİLİR

 

Afgan göçmen sorunu, AB'nin Beyaz Rusya ile olan anlaşmazlığını karmaşık hale getirebileceği ve  Brüksel’in, Minsk'i Orta Doğu'dan hava yoluyla göçmen kaçakçılığı yapmak ve onları yasadışı yollardan sınırı geçmeye göndermekle suçladığı açıklandı. Sonuç olarak, Litvanya'ya düzensiz göçmenlerin gelişinde %1500 artış sağlandı. Minsk, yasadışı göçü teşvik etmeyi reddediyor, ancak Avrupa'nın durmak istiyorsa yaptırımları kaldırmak zorunda kalacağını söylüyor.

 Leggeri " Suç şebekeleri göçmenler üzerinden para kazanmak istiyor, ancak devlet kurumları jeopolitik alanlarda sistematik şekilde sıkıntı yaratıyor, bu konuya önümüzdeki günlerde açıklık getireceğiz” diye konuştu.

 

Tarih: 10-09-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum