içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dünyaca ünlü Camel Beach Plajı’nın tek iskelesini kaldırmayın çağrısı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dünyaca ünlü Camel Beach plajına günübirlik tur tekneleri ve küçük balıkçılar için 50 yıl önce yapılan iskelenin kaldırılmak istenmesine denizci ve kaptanlar sert tepki gösterdi.

Dünyaca ünlü Camel Beach Plajı’nın tek iskelesini kaldırmayın çağrısı
Haberi Sesli Dinle

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç ve denizciler iskele önünde toplanarak eylem ve basın açıklaması yaptı. Dinç “Bakanlık ve belediye yarım asırdır günübirlik tur tekneleri ile günde 3 bin turist getirilen ve Bodrum teknelerin kullanabileceği son koy olan ünlü plajdaki iskemlenin kaldırılmak istenmesini anlayamıyoruz. Çünkü burada rant yok. İskeleye herkes yanaşabiliyor, kimseden iskele parası alınmıyor. İlgili bakanlık ve belediye Bodrum’un diğer koylarında kaçak ve özel mülk haline getirilen, restoran ve lokanta olarak kullanılan diğer iskelelere yönelsin, denizcinin ekmeği ile oynanmasın” diye konuştu.

 

 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü Camel Beach Plajı’nda yaklaşık 90 yıl önce yapılan ve  50 yıldır günübirlik tur tekneleri ile yörenin küçük balıkçılarının kullandığı ve sığ su olması nedeniyle 150 metre uzunluğunda 70 metre genişliğindeki iskelenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyenin talimatı ile kaldırılmak istenmesi denizcileri ve tekne sahiplerinin sert tepkisine neden oldu.

 

 

KAPTAN VE DENİZCİLER İSKELE ÖNÜNDE TOPLANDI

Bodrum Deniz Ticaret Odası Şubesi Başkanı Orhan Dinç, yönetim kurulu üyeleri ve Bodrum’daki 6 tekne kooperatifinin başkanları yıkımı planlanan iskele önünde toplanarak eylem ve basın açıklaması yaptı. Ellerinde “Özel İskeleler Yıkılsın Kamuya Ait İskeleler Kalsın” yazılı pankart ile gelen tekneciler iskelenin yıkılmamasını istedi.

 

 

ORTAKENT SAHİLİNDE HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN BİR İSKELE

Bodrum Limaniçi Günübirlik Tur Tekneleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı  Suat Arslanseren SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “1978 yılından bu yana ben ve günübirlik turist taşıyan kaptanlar bu iskeleyi kullanıyor., Ayrıca bu iskele tamamen kamuya açık bir iskele. Günde 120 tekne ile yaklaşık 3 bin turisti dünyaca ünlü bu plaja getiriyoruz. Buradaki kafe ve restoranlarda bu turistten ekonomik olarak yararlanıyor. Burada suyun derinliği 200 metre uzunluğunda sadece 50 santimetre. Bu nedenle 3 kilometrelik plajda olan tek bir iskelenin kaldırılmasının kimseye bir faydası olmadığı gibi yüzlerce tekne sahibi ve işletmeciye ayrıca bu koya gelmek isteyen turiste ve tur acentelerine zararı olacak. Ayrıca bu bölgede meydana gelecek bir boğulma, tekne yangını ve karaya yaralı çıkarma gibi hayati konularda yanaşacak başka bir iskele yok. Yani bu iskeleden kimse para kazanmıyor, rant elde etmiyor, ayrıca insan hayatı açısından önemli bir önem taşıyor” diye konuştu.

 

 

BURADA RANT YOK KAMU YARARI VAR

Bodrum Deniz Ticaret Odası Şubesi Başkanı Orhan Dinç yaptığı açıklamada “Şu anda dünyaca ünlü Camel Beach sahilindeyiz. Burası Bodrum turizminin başladığı bir yer.Bodrum hikayelerinin geçtiği, geleneğimiz göreneğimi örf ve adetlerimizin yaşadığı bir yer. Bodrum markası ile birlikte Camel Beach markasıda aynı eş değere gelen bir marka olmuş ve dünyaca ünlü turizm fuarlarında tanıtılmaktadır. Burası hem vatandaşlarımızın hemde 50 yıldır teknelerimizin, kaptanlarımızın kullandığı yanaştığı bir yerdir. Kamu yararına ve herhangi bir ücretin alınmadığı ve bir rantın olmadığı bir iskeledir.Burası aynı zamanda Bodrum’un tanıtımlarında çok önemli bir rol oynayan, yurt dışı fuarlarında, otel ve deniz turizminde tanıtımları yapılan, pazarlanan konumda olan ve kamuya açık kalan son koylardan biridir. 6 kooperatiften günlük 120 adet teknenin yanaştığı ve çok uzun zamandır burada esnaflık ve işletmecilik yapan burada ekmek yiyip geçimini sağlamaktadır. İki yıldır pandemi süreci diğer sektörleri olduğu gibi deniz ticaretini olumsuz yönde etkiledi. Bu iskelenin gerek Bodrum için, gerek vatandaşlarımız gerekse sahildeki işletmecilerimiz için ve en önemli deniz ticaretinin olduğu yer olarak değerlendiriyoruz” dedi.

 

 

TEKNELERİN GİDECEĞİ KOYLAR YOK DENİLECEK ŞEKİLDE AZALDI

Dinç açıklamasının devamında ise deniz ticaretinde teknelerin yanaşabileceği koyların her geçen yıl gittikçe azaldığına dikkat çekerek ”Eğer Camel Beach’i de kaybedersek hem ekonomik anlamda zararımız olacak hemde bu güzellikleri yerli ve yabancı turistlerle paylaşamayacağız. Burada hem teknelerimizin hemde acentelerimizin büyük maddi kaybı olacak, günübirlik tur teknelerimiz iş yapamaz hale gelecektir. Bu iskele sayesinde dünya markası olan sahilimi ve verdiğimiz deniz turizmini kaybetmek istemiyoruz. Buradan devletimize. İlgili bakanlığımıza ve belediye başkanlığımıza çağrıda bulunarak bu konu ile ilgili desteklerini bekliyoruz. Bu iskelenin yıkılmaması gerektiğine inanıyoruz. Burası bir rant iskelesi değil, bir sitenin, bir otelin, bir restoranın iskelesi özel kişinin iskelesi değil. Herkesin yani denizcisinden marketine kadar herkesin yararlandığı ve tek bir ücretin alınmadığı iskeledir. Bodrum yarımadasında yüzlerce kaçak iskele varken neden Camel Beach iskelesinden yıkımlar başlıyor. Burası kamu yararına 50 yıldır bir iskeledir. Bunun dikkate alınmasını istiyoruz. Bu iskelenin kalkması demek bir dünya markası ve denizcilerin ölmesi demek” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklamasından sonra denizciler ve kaptanlar bölgeden ayrıldı.

 

 

 

 

Tarih: 13-01-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum