içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dendias: “Türkiye Giderek AB’den Uzaklaşıyor”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Yunanistan’ın önde gelen yayın organlarından birine verdiği röportajda Türkiye’nin AB’nden giderek uzaklaştığını iddia ederek “Türkiye, katılım müzakereleri neredeyse dondurulurken, giderek AB’den uzaklaşıyor. ABD’nin Batı Trakya ve Dedeağaç’taki gücü ise özellikle Dedeağaç limanı, savunma planlarımıza entegre edilmiştir ve böylece en açık anlamda ulusal çıkarımıza hizmet etmektedir.”” diye konuştu.

Dendias: “Türkiye Giderek AB’den Uzaklaşıyor”
Haberi Sesli Dinle

Dendias Türkiye’de doların yükselişinden, ikili ilişkilere ve ABD askeri güçlerine kadar birçok konuya açıklık getirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Political’ın siyaset muhabiri  Georgios Eugenidis’e verdiği röportajda Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. Dendias, “Türkiye, katılım müzakereleri neredeyse dondurulurken, giderek AB’den uzaklaşıyor.”değerlendirmelerinde bulundu.

 

TÜRKİYE, GİDEREK AB’DEN UZAKLAŞIYOR

Gazeteci Eugenidis’in AB’nin son olarak Türkiye ile ilgili yayınladığı raporuna ilişkin sorusuna Dışişleri Bakanı Dendias şu yanıtı verdi:  “AB, Maraş’taki, Kıbrıs MEB’indeki ve aynı zamanda daha geniş Doğu Akdeniz bölgesindeki kışkırtıcı ve yasa dışı eylemleriyle ilgili olarak Türkiye’ye defalarca mesajlar gönderdi. Gerçek bir ortak ve etkili Avrupa dış politikasını formüle etmede pratik zorlukların olduğu ve ilgili prosedürlerin istediğimiz kadar hızlı uygulanmadığı elbette iyi bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

 

KATILIM MÜZAKERELERİ DONDURULMAKTADIR

Dendias açıklamasının devamında ise “Her halükarda, Türkiye’nin uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal eden tavrı, sonuçsuz kalmıyor. AB genişleme sürecine ilişkin son Konsey kararlarında belirtildiği gibi, Türkiye AB’den gittikçe uzaklaşmakta ve katılım müzakereleri fiilen dondurulmaktadır. Aynı çerçevede AB, Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkilerine zarar veren tüm tehdit ve eylemlere son vermesi, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini normalleştirmesi ve tüm AB üye ülkelerinin egemenlik ve egemenlik haklarına saygı göstermesi gerektiğini” vurguladı. Türk yönetimi gecikmeli de olsa AB ile iyi ilişkileri sürdürmenin Türk toplumunun gerçek çıkarına olduğunu anlayacağını umuyorum diyerek sözlerini sürdürün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias “ Bunu başarmak, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni (UNCLOS) içeren Avrupa müktesebatına uyum sağlamasını da gerektirir” dedi.

 

 

BATI TRAKYA’DAKİ ABD VARLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Gazeteci Eugenidis’ in “Birkaç gün önce Trakya’daydınız (Batı) ve özellikle bundan sonra önemli bir rolü olacak olan Dedeağaç’taydınız. Amerikan varlığının bölge hakkındaki Türk düşüncelerine karşı güçlü bir denge oluşturacağını düşünüyor musunuz? sorusuna Dendias şu cevabı verdi: “Geçen hafta Trakya (Batı) ziyaretim yapıcı ve öğretici bir deneyim oldu. Tarihi ve gelenekleri olan güzel ve canlı bir şehir olan Aleksandrupolis’i (Dedeağaç) ziyaret etmekten özellikle memnun oldum. Ayrıca Trakya (Batı) Metropolitlerine ve Müftü Naiplerine verdiğim akşam yemeğinin yanı sıra, Alevi Müslümanların dünyadaki en önemli ibadet yerlerinden biri olan Russa (Ruşanlar) Tekkesi’ni ziyaret ederek, eşitlik ve barış içinde bir arada yaşama mesajı vermekten onur duydum. Kaldı ki Miçotakis hükümeti, rolünü ve önemini önemli ölçüde yükseltmek için Trakya’yı (Batı) önceliklerinin en üstüne koymaya istekli olduğunu gösterdi. Trakya (Batı), sahip olduğu her avantajı sadece bölgesinde değil, daha geniş bölgede ve Güneydoğu Avrupa’nın tamamında ekonominin tüm sektörlerinin gelişimi için kullanma fırsatına sahiptir. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ile imzaladığımız iki anlaşma ile Aleksandrupolis (Dedeağaç) limanının büyük jeopolitik önemi ortaya çıkmıştır. Bu limanın jeostratejik konumunu kullanarak bölge, daha geniş uluslararası referansa sahip güçlü bir enerji ve ulaşım merkezi haline gelebilir, bu da genel olarak ülkenin güvenliği üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Dedeağaç limanı, savunma planlarımıza entegre edilmiştir ve böylece en açık anlamda ulusal çıkarımıza hizmet etmektedir.” Dedi.

 

BİZİM İSTEDİĞİMİZ MÜREFFEH, BARIŞCIL VE DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE’DİR

Dendias Türkiye’deki doların ani yükselişi ve yaşanan ekonomik buhran ile ilgili olarakta “Komşu ülkenin bir iç ekonomik krizle karşı karşıya olduğu bir gerçektir ve bunun için mutlu olmadığımızı söylemeye gerek yok. Bizim istediğimiz müreffeh, barışçıl ve demokratik bir Türkiye’dir. Bu nedenle, Türkiye’nin kendi iç sorunlarına çözüm bulabileceğini ve devletler arası ilişkilerimiz açısından hiçbir düzeyde tırmandıracak seviyeye gelmemesini her zaman temenni ediyoruz. Kimseye ve her şeyden önce kendisine fayda sağlamayan bir şeydir. Bu nedenle, bunun üretken olduğunu düşünmediğim için varsayımsal senaryolara yanıt vermememe izin veriniz. Öte yandan Türk tarafının hareketlerini ve tepkilerini soğukkanlılıkla ve dikkatle izlerken her zaman uyanık ve teyakkuzdayız. Dış politika hedeflerimiz Türkiye’de olup bitenlere ve başkalarının ortak kararına göre değil. Yunanistan bugün hem jeopolitik hem de askeri olarak daha güçlüdür, çünkü son iki yılda konumumuzu güçlendiren ve ülkemizi sadece Ege bölgesinde değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesinde daha yaygın birçok düzeyde ittifaklarla çok taraflı bir diplomasi geliştirmiştir.” Diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Tarih: 19-12-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum