içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Caretta Tuba 19 bin kilometre yol katetti, 7 milyon kişi izledi

Muğla'da yaralı halde bulunduktan sonra uydu takip cihazı takılıp denize bırakılan caretta caretta Tuba, 40 ayda 19 bin 500 kilometre yol kat etti. Tuba'nın rotasını gösteren harita ise 7 milyon 767 bin kişi tarafından izlendi.

Caretta Tuba 19 bin kilometre yol katetti, 7 milyon kişi izledi
Haberi Sesli Dinle

Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı’ndaki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), caretta caretta türü deniz kaplumbağaları üzerindeki araştırmalarını sürdürüyor. Bölgede yaralı bulunan kaplumbağalar da merkezde tedavi edilerek tekrar doğal yaşam alanları olan denize bırakılıyor.

2019 yılında yaralı bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağasına Tuba adı verildi. DEKAMER’de tedavi edilen 25 ile 30 yaşlarında olduğu tahmin edilen dişi, ‘iribaş’ cinsi deniz kaplumbağası, üzerine uydu takip cihazı takılarak 28 Ağustos 2019’da tekrar İztuzu Plajı’ndan denize bırakıldı.

Geçen sürede Tuba, 19 bin 500 kilometre yol katederek, İyon Denizi açıklarına ulaştı. Tuba’nın rotasını gösteren harita ise 7 milyon 767 bin kişi tarafından görüntülenip, izlendi.

 

“İZLEME ÇALIŞMALARI SINIRLI”

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, uydu takip çalışmalarının, maliyetleri nedeniyle kısıtlı sayıda yürütülebilen çalışmalar olduğunu belirterek, “Kısıtlı kaynaklar dünyada genellikle deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanlarının tespitine yönelik ilerliyor. Bununla birlikte çok büyük emek verilen ve tekrar doğal yaşama kazandırılan bireylerin doğaya uyum kapasitesi ve başarısının tespit edilebildiği izleme çalışmaları ise oldukça sınırlıdır. ‘Tuba’, hem Türkiye’de hem de dünyada uzun rehabilitasyon süreci sonunda izlenen kaplumbağalar arsında yerini aldı” dedi. 

Tarih: 10-01-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum