içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Büyükşehir Belediyesi Antik Myndos Kenti’ni yapılaşmaya açan karara dava açıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ndeki 4 bin yıllık Antik Myndos Kenti’ni yapılaşmaya açmak için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın 3. Dereceye yükseltilmesi öncesi kurul kararı ile başlatılan sondaj çalışmasının iptali için Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin dava açacağı belirtildi. CHP’li Belediye Başkanı Osman Gürün yaptığı açıklamada “Bu karar Muğla İl genelinde tespiti yapılan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları ve 110 antik kent için “emsal” olabilir" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Antik Myndos Kenti’ni yapılaşmaya açan karara dava açıyor
Haberi Sesli Dinle

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ndeki 4 bin yıllık Antik Myndos Kenti’ni yapılaşmaya açmak için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın 3. Dereceye yükseltilmesi öncesi kurul kararı ile başlatılan sondaj çalışmasının iptali için Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin dava açacağı belirtildi.

 

YÜZLERCE KİŞİ EYLEM YAPMIŞTI

Bodrum Kent Konseyi ve ilçedeki sivil toplum örgütleri ile arkeologların çok sert tepki göstererek geçtiğimiz hafta sonunda yüzlerce kişi ile eylem düzenlediği Antik Myndos Kenti’nin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın, sit derecesini düşürerek yapılaşmanın önünü açacağı değerlendirilen Kurul Kararı’na karşı hukuki mücadele başlatıldığını belirtildi.

 

 

110 ANTİK KENTİN GELECEĞİ TEHLİKEYE GİRER

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Myndos Antik Kentinin yayılım alanında kalan özel mülkiyete ait bölgelerde jeoradar ve sondaj çalışması yapılması kararına karşı hukuki mücadele başlattığı açıklandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda antik kentin yayılım alanın yapılaşmaya açılabileceği değerlendirilirken, bunun emsal karar olması ve diğer 110 antik kentte de bu uygulamanın yapılarak tarihi dokuya büyük zararlar verilebileceği açıklandı.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KARŞI OY KULLANDI, KURUL KARARI MEVZUATA AYKIRIDIR

 

Muğla  Büyükşehir Belediyesi’nin kurulda, antik kentte herhangi bir çalışma yapılmaması için Koruma Kurulu Kararına “karşı oy” kullandığı belirtildi. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan değerlendirmede “Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 658 sayılı ilke kararının (Arkeolojik Sitler Koruma ve Kullanma Koşulları) 1. Derece Arkeolojik Sitler bölümünde “bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağı” belirtilmesine rağmen,  arkeolojik potansiyelin tespitine yönelik 1. Derece arkeolojik sit alanda sondaj yapılmasına izin veren Kurul Kararı mevzuata aykırıdır” denildi.  

 

 

 

OSMAN GÜRÜN: BÜTÜN ANTİK KENTLER TEHLİKE ALTINA GİRER

Muğla Büyükşehir Belediyesi CHP’li Belediye Başkanı Osman Gürün yaptığı açıklamada Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan jeoradar ve sondaj çalışması kararının risk teşkil ettiğini belirterek “Bu karar Muğla İl genelinde tespiti yapılan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları ve 110 antik kent için “emsal”  olabilir. Antik kentlerin topografyasıyla korunması gerekir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu karara karşı hukuki mücadele şehrimizde bulunan önemli kültür miraslarından antik kentleri korumak ve tarihi dokuyu gelecek nesillere aktarmak adına bu tür kararlara karşı mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.

 

 

Tarih: 09-06-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum