içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bodrum'da Akdeniz Foku Yaşasın Projesi hayata geçirildi “Fokları yatak odalarında rahat bırakalım”

Muğla’da SADAFAG ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bugün başlatılan Muğla İli Akdeniz Foku Tür Eylem Proğramı’nda 1200 öğrenciye Akdeniz foku ve yaşam alanları anlatılacak.

Bodrum'da  Akdeniz Foku Yaşasın Projesi hayata geçirildi “Fokları yatak odalarında rahat bırakalım”
Haberi Sesli Dinle

SADAFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç yaptığı açıklamada “Ülkemizde 100 Bodrum kıyılarında ise sadece 10 tane olan Akdeniz foklarının yaşam alanları ve habitatları büyük bir bakı ve saldırı altındı önlem alınmazsa, fokları 5-10 yıl içerisinde fotoğraflarda görürüz. Bu nedenle ilimizde 1200 yakın çocuk ve gence Akdeniz foku ve yaşam alanlarını anlatıyor, ilgili kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Fokları yatak odalarında rahat bırakalım” dedi.

 

Muğla’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD AFAG) ve Monk Seal Alliance tarafından Muğla ve Antalya illerinde Akdeniz Foku tür Eylem Planı İzleme ve Uygulama Projesi bugün Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’nde başladı.

 

PROJE AKDENİZ FOKLARININ BARINMA ALANINDAN BAŞLADI

Akdeniz foklarının barınma alanı olan Çavuş, Kiremit, Çatal ve Yassı Ada ile Gümüşlük kıyılarının bulunduğu Gümüşlük Mahallesi sahilinde  ortaokul öğrencilerine verilen ilk eğitim ile başlayan proje kapsamında özellikle turistik yörelerdeki günü birlik tur ve dalış okullarının Akdeniz foklarının barınma alanı olan yerlerde ve mağaralara yaklaşılmaması konusunda uyarılarda bulunuldu. SADAFAG Koordinatörü Cem Orkun Kıraç öğrencilere yaklaşık bir sata süren eğitim ve sunum yaptı, Çizgi film ve Akdeniz foklarının yaşam alanlarını içeren belgeselin yer aldığı eğitimde çocuklara Akdeniz fokları ile ilgili dergi ve broşürler dağıtıldı.

 

 

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANLARI BÜYÜK SALDIRI ALTINDA

Muğla’nın denizi bulunan 11 ilçesinde yaklaşık 4 gün sürecek eğitimlerde anaokulundan üniversitelileri kadar 1200 öğrenciye ulaşacaklarını belirten Kıraç “35 yıl önce kurduğumuz derneğimiz Akdeniz foklarının korunması ve yaşatılması için dünyanın ilk ve tek derneğiydi. Şu anda Türkiye, Yunanistan, Portekiz ce Moritanya’da yaşam mücadelesi veren dünyada 700, ülkemizde 100’e yakın ve Bodrum kıyılarında sadece 10 Akdeniz fokumuz kaldı. Akdeniz fokları sadece denizde değil yaşam için denizi ve karayı aynı anda kullanana bir türdür. Bu nedenle fokların Muğla ve Antalya kıyılarında yaşam alanları büyük bir baskı, yapılaşma ve tehdit altında. Eğer toplumda gerekli bilinçlendirme, bilgilendirme ve ilgili kurumlarla işbirliğine gitmezsek bugün denizlerimizde yüzerken her an karşılaştığımız Akdeniz foklarını 5-10 yıl sonra sadece fotoğraflarda ve belgeselerde görebiliriz” diye konuştu.

 

 

FOKLARI YATAK ODALARINDA RAHAT BIRAKALIM

Kıraç açıklamasının devamında ise bu konuda özellikle turizmcilere büyük görev düştüğünü belirterek 2Akdeniz fokunu göstermek için mağaralarına dalış yaptıran okullar var, onların habitatlarını bozan bir durum. Oysaki fokların mağaralarına girilmeyi bırakın yaklaşılmaması ve onların doğal ortamlarında kalmaları yaşamaları sağlanmalı. Kıyı mağaralarının fokların son sığınıkları ve yatak odaları ve doğumhaneleri olarak görüyoruz, lütfen fokların yatak odalarına girmeyin” diyerek çağrıda bulundu.

Bodrum’un Gümüşlük mahallesinde yaşayan 12 yaşındaki Ayça Top “Çocukluğumdan beri yüzerken 4-5 kez Akdeniz foku gördüm. Ancak bu kadar önemli ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını bilmiyordum. Bugün foklar hakkında çok şey öğrendim, arkadaşlarımın büyük bölümü de bilmiyordu, o nedenle yararlı bir eğitim oldu” diye konuştu.

Bodrum’da Akdeniz foku eğitim çalışmalarının 9 okulda gerçekleştirileceği belirtildi.

 

 

 

 

Tarih: 17-06-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum