içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Anadolu’nun Yerli Şehri Mabolla’da Çalışmalar Devam Ediyor

Menteşe’nin ilk yerleşimi olan 2 bin 500 yıllık Mabolla Antik Kenti'nde kazı çalışmaları Muğla Valiliği destekleriyle devam ediyor.

Anadolu’nun Yerli Şehri Mabolla’da Çalışmalar Devam Ediyor
Haberi Sesli Dinle

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Koray Özcan ve Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Gümüş ile Muğla İli Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hayrettin Akay kazı çalışmalarında incelemelerde bulundu.


Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Antik kentte devam eden kazı, araştırma, belgeleme, koruma, onarım ve sergileme çalışmaları hakkında Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki heyete bilgi verdi.

 


Kazı çalışmalarında bulunan eserler ve yapı kalıntıları hakkında edinilen bilgilerle kentin 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtildi.


Mabolla Antik Yerleşimi, Menteşe'de Orta mahalle sınırları içerisinde kentin kuzeyinde yer alan Asar Tepe (halk arasındaki adıyla Masa Dağı) mevkisinde yer almaktadır.  Mabolla antik yerleşimi aynı zamanda günümüz yerleşiminin tarihi kent dokusunu oluşturan ve kentsel sit statüsünde olan eski dokuyla da organik bağ içindedir.


Mabolla bir antik kenti oluşturan savunma sivil ve dinsel kalıntılara sahiptir.  Surlar savunmaya zayıf olan, hafif eğime sahip kuzey tarafta inşa edilmiştir. Buna karşılık topografyanın çok dik olduğu güney, batı ve doğu tarafta sura ihtiyaç duyulmamıştır. Kenti, kuzeyden çevreleyen surların güney yakınından itibaren, yaşam alanları, sivil ve dinsel yapılara ilişkin kalıntılara rastlanmaktadır. Günümüz modern kentinden kaleye çıkan patika boyunca aşağıda bulunan Basmacı deresine kadar çok sayıda ve dağınık bir şekilde oluşturulmuş oda mezarlar görülmektedir

Tarih: 14-05-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum