içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

600 yıllık Sandıma köyünü yaşatan ünlü ressam Erkoca yaşamını yitirdi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde tamamen terk edilen 600 yıllık Türkmen Köyü Sandıma’yı yaşatmak için eşi ile birlikte 20 yıl önce yerleşen ve sanat müzesi kuran ressam İsmail Erkoca yaşamını yitirdi. 20 yıldır köyde eşi ile tek başına yaşayan ressam Erkoca, köyün korunması ve tanıtılması için yoğun mücadele vermişti.

600 yıllık Sandıma köyünü yaşatan ünlü ressam Erkoca  yaşamını yitirdi
Haberi Sesli Dinle

Muğla’nın bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi’nin ilk yerleşim yeri olan ve yaklaşık 30 yıl önce tamamen terk edilen 600 yıllık Türkmen Köyü Sandıma’yı korumak için 2001 yılında ressam eşi Nurten Erkoca ile birlikte yerleşen ünlü ressam evli ve iki çocuk babası 76 yaşındaki  İsmail Erkoca bugün yaşamını yitirdi.

 

KİMSENİN YAŞAMADIĞI KÖYDE SANAT GALERİSİ  AÇTI

 

Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilen köyü korumak ve restorasyon çalışmalarına destek vermek amacıyla köyde açtığı Nuriş Sanat Galerisi ve Müzesi ile tarihi köyü ziyarete gelenlere tanıtan ve rehberlik eden Erkoca’nın yaşamını yitirmesi sanat camiasında üzüntüye neden oldu.

 

 

SANDIMA KÖYÜNÜN KORUNMASI İÇİN YOĞUN MÜCADELE VERDİ

 

Erkoca’nın İstanbul’da yaşayan oğlu Tayfun Erkoca ANTERHABER'e yaptığı açıklamada “Babamı yaşlılığa bağlı hastalıkların tedavisi için İstanbul’a getirmiştik ancak merdivenlerden düşüp ağır yaralandı, ve yaklaşık 40 gündür yoğun bakımda tedavi görüyordu, ne yazık ki yaşama fazla tutunamadı. Ömrünün son 20 yılını geçirdiği Sandıma Köyü’nün korunması için annemle birlikte sanat yaşamlarını yaşamdan izole bir ortam olmasına rağmen orada sürdürmeye karar vermişlerdi” diye konuştu.

 

YERLİ HALK SANDIMA’DAN KAÇARKEN O ORAYA YERLEŞMEYİ TERCİH ETTİ

 

Yalıkavak Mahallesi muhtarı Ali çınar ise yaptığı açıklamada “Yalıkavak Mahallemize çok katkıları olan Sandıma köyünü dünyaya tanıtan yerli halk Sandıma köyünden deniz kenarına inerken İsmail abimin Sandıma köyüne yerleşip tek başına orada yaşaması ve bizlere her konuda destek vermesi çok önemliydi. Allah rahmet eylesin, 600 yıllık köyü korumak için canını tehlikeye attığı günleri biliyoruz” diye konuştu.

İsmail Erkoca’nın cenazesinin yarın öğle namazına müteakiben İstanbul Maltepe Merkez Camii’nden kılınacak namazın ardından Adatepe Aile Mezarlığı’ nda toprağa verileceği belirtildi.

 

 

 

Tarih: 13-10-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum