içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

27 yıllık turizmci, zeytinci oldu, Altın ödülünü kaptı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki seyahat acentesi sahibi ve turizmci Çiğdem Sarı Fraser İngiliz mimar eşi 72 yaşındaki Cliff Fraser ile birlikte 20 yıl önce satın aldığı ve içerisinde 600 zeytin ağacının bulunduğu Dörttepe Köyü’ndeki araziye yerleşerek iksir zeytinyağı üretimine başladı.

27 yıllık turizmci, zeytinci oldu, Altın ödülünü kaptı
Haberi Sesli Dinle

ÇOCUĞUMUZ OLMADI ZEYTİN AĞAÇLARINI ÇOCUĞUMUZ EDİNDİK

İki yıldır zeytinyağı üretimi yapan ve bu yıl girdiği Ulusal Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda 180 üretici arasından birinci olarak Altın Ödül’ün sahibi olan İngiliz mimar Fraser “Eşim ile birlikte 20 dönüm arazide bulunan ve yaşları 20-500 yıl arasında değişen zeytinliğe sahip çıktık. Çocuğumuz olmadı, zeytin ağaçlarımızı çocuğumuz edindik. Ve ağaçların büyük bir bölümünü Memecik zeytini ile aşılayarak iki yıl önce üretime geçtik. Ve kendimizi tanıtmak adına girdiğimiz ilk çalışmada Altın Ödülü almak moralimizi yükseltti” dedi.

 

 

SEYAHAT ACENTELİĞİNDEN ÇİFTÇİLİĞE GEÇTİM

 

Organik tarım anlayışıyla dünyasının değiştiğini vurgulayan Fraser, şöyle konuştu “Seyahat acentası işletme sahibiyim ancak beş yıl önce hayatımda büyük bir değişiklik yaşadım, farkındalığım arttı ve hayata daha güzel bir pencereden bakmaya başladım doğal olarak yaşam tarzım, yemek düzenimde değişti. Vejeteryan beslenmeyi seçtim hal böyle olunca kendi gıdamızı kendimiz üretmeye başladık. Organik tarım ilgi alanım oldu. Turizm işletme sahibi olmak yerine çiftçi olmak beni daha mutlu eder hale geldi. Doğa ve toprakla uğraşmak insana hiç bitmek tükenmek bilmeyen başka bir enerji veriyor. Fraser’s Olive Garden adını verdiğimiz çiftliğimizde uzman ustaların yanında dünyanın her bir yerinden gelen gönüllü gençlere de toprakla tanışma imkanı sunuyoruz”

 

15 ÜLKEDEN GELEN GENÇLER ZEYTİNCİLİĞİ ÖĞRENİYOR

 

Eko tarım ile ilgili çalışmalar yapan uluslar arası sivil toplum örgütleri ile temasa geçerek zeytinciliği öğrenmek isteyen gençlere atölye çalışması olanağı tanıdıklarını belirten Cliff Fraser, “Şu ana kadar 15 ülkeden gençlerimizi konuk ettik, şu andada çalışmalarını sürdürüyorlar, zeytin ağaçlarının bakımını ve temizliğini yapıyorlar. Bunun yanı sıra yörenin kültürünü, beslenme şeklini ve zeytinyağının önemini öğreniyorlar” diye konuştu.

 

 

KALİTELİ ÜRÜN ALMANIN YOLLARINI BULDUK

 

Yaptığı organik tarım faaleyetinin detaylarını da paylaşan İngiliz mimar Cliff Fraser açıklamasına şöyle devam etti  “Arazimiz 20 dönüm ve çoğunluğu Memecik olmak üzere 600 adet zeytin ağacımız var. Yaşları 20- 500 yıl arasında. Organik tarım ve kaliteli yağ elde etme konusunda çok araştırmalar yaptım yaptığım araştırmalar kaliteli ürün almanın yolunu öğrendim. 2019 yılında ilk denememizi yaptık ve gerçekten çok başarılı sonuçlar elde ettik. Her şeyden önce asit değerimiz 0.2,5 neredeyse yok denecek derecede ve polifenol değerimiz 625 çıktı ve yağlarımızı ilaç niyetine iksir/ekstra virgin oil olarak kendi imkanlarımızla satışa sunduk. Çok kısa zamanda tavsiyelerle müşteri çevremiz genişledi. Biz hasatı ekim ayında yapıyoruz geçtiğimiz yıl hasat gününden itibaren gün gün fabrikada sıkımda dahil olmak üzere sosyal medyada paylaşımlar yaptım ve ürün eve gelmeden sipariş almaya başladık. Yağımızı satışa sunmadan evvel bir ay özel yaptırdığımız çelik tanklarda dinlenmeye bırakıyoruz sonra şişeleme yapıyoruz ve satışa hazır hale geliyor” 

 

10 KİLOGRAM ZEYTİNDEN 1 LİTRE İKSİR ZEYTİNYAĞI ELDE EDİLİYOR

 

Fraser kısa sürede ürettikleri iksir zeytinyağı için erken hasat soğuk sıkım yönteminde 10 kilogram zeytinden ancak bir litre yağ elde edildiğini bu nedenle maliyetinde yüksek olduğunu belirterek  “Ayrıca biz ağaçlarımızda ve toprağımızda kimyasal kullanmıyoruz bu yıl organik tarım için başvuru yaptık önümüzdeki yıl ürünlerimize Organik ibaresini de ekleyeceğiz. Erken hasat soğuk sıkım sistemle zeytin yağının renk ve aroması da korunmuş olur. Bu aroma diğer yağlardan oldukça farklıdır. Rengide daha yeşildir” dedi.

 

 

ZEYTİNCİLİKTE BİLİNÇLENMEZ İSEK MANDALİNA BAHÇELERİ GİBİ BETONA KURBAN OLUR

 

Fraser yörede yapılan zeytinciliğin bilimsellikten uzak olduğunu belirterek yaptığı açıklamasında “İşin içine girdiğimizde ve yaptığımız araştırmalarda Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın bizden çok daha kaliteli zeytinyağı ürettiğini ve üreticimizin sadece zeytini toplayıp sıktırma yoluyla ürün elde etmesi nedeniylede kalite ve yüksek rakamda satış rakamlarına ulaşamadıklarını gördük. Üreticimizin acil olarak bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekir. Ürettiğimiz iksir zeytinyağının litresini 250 TL. ye satıyoruz. Oysaki çarşıda pazarda zeytinyağı 30-50 TL. arasında değişiyor. Zeytin ağaçlarımıza, zeytinlerimize sahip çıkmaz isek Bodrum’da betona yenik düşen mandalina ve portakal bahçelerinin akibetini zeytin tarlaları bekliyor olacak” diye konuştu.

 

 

KEKİK, NANE VE LAVANTA KOKULU ZEYTİNYAĞI ÜRETİYORUZ

 

Fraser yaptıkları bilimsel araştırmalarda  zeytin ağacının altında ne yetişiyor ise aromasınıda o bitkiden aldığını öğrendiklerini belirterek “Bizde ağaçlarımızın altına kekik, nane, lavanta gibi ıtırlı bitkiler ektik. Zeytin ağacının altında bulunan bitkinin kokusunun iksir zeytinyağına yansıdığını gördük” dedi.

Erken hasat soğuk sıkım Zeytinyağının faydalarını anlatmakla bitiremeyiz hemen hemen her hastalığa çaredir diyen Fraser “Hre sabah aç karnına alınacak bir yemek kaşığı zeytinyağı tansiyonun dengelenmesinden kalp rahatsızlıklarına kadar onlarca hastalığa doğal ilaç gibi olumlu yansıması olduğunu biliyoruz. Ne yazıkki iksir zeytinyağı üretimi zor ve pahalı olduğu için Türkiye’de şu anda yaygın değil. Şirket olarak iksir zeytinyağının yaygınlaşması için bölgedeki zeytin üreticilerinede bilimsel destek veriyoruz, iksir zeytinyağı ürettiğimizi duyanlar ve kullanmaya başlayanlar kapımızı aşındırır hale geldiler” dedi. Fraser iksir zeytinyağının faydalarını şöyle sıraladı.

Antioksidan bakımından çok güçlüdür, vücudun enerji kaynağıdır. Içerisindeki faydalı bileşenler sayesinde vücudun bağışıklık ve savunma mekanizmasını güçlendirir, hormonların gelişiminden kalp sağlığına kadar birçok faydası bulunur

Yağ dokusu ve hücre gelişimini destekler. İçerisindeki yoğun fenol bileşeni ile güçlü bir antioksidandır ve pıhtılaşmayı önleyerek kalp sağlığı için değerli bir koruma görevi üstlenir.

Solunum ve sindirim sistemi hastalıklarına sebep olan mikroorganizmaların yok edilmesinde etkilidir. Aynı zamanda soğuk sıkım zeytinyağı, antibiyotik görevi üstlenerek hastalıklara karşı mücadele etmede savunma mekanizmasını güçlendirir.

Kanseri önler ve kolesterolü düşürür. Birçok kanser türünün oluşumunu engeller, kanamayı durdurur ve merkezi sinir sistemini güçlendirir.

İçeriğindeki Omega 3 ve Omega-6 sayesinde kalp sağlığı başta olmak üzere obezite, hücre yıkımı, kanser, diyabet gibi birçok hastalığın oluşmasına engel olur.

Hücre gelişimi destekleyerek yaşlanmayı geciktirir. Özellikle içeriğindeki C, D, E, K vitaminleri, çinko, polifenol, selenyum ve beta-karoten desteğiyle güçlü bir antioksidan olup hücre gelişimi destekleyerek yaşlanmayı geciktirir.

Etkili bir ağrı kesicidir, alzheimer ile mücadele eder ve alzheimer oluşumunu geciktirir. Alzheimer hastalığına karşı E vitamini ve temel yağ asitleri yönünden zengindir. Bir çorba kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı, günlük E vitamini ihtiyacını karşılar.

 

 

Tarih: 18-08-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum