içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kadın kanserlerinde hayat kurtaran tarama testi!

PAP test de denen “Smear” testinden bahsediyoruz. Uygulaması çok kolay, maliyeti de çok düşük olan bir tarama testi ve hayat kurtarıyor. Çünkü, kadın kanserlerinin en önemlilerinden biri olan rahim ağzı  kanserini, ortaya çıkmadan yaklaşık 10 yıl önce saptayabiliyor… Size düşen, sadece yılda bir kez Kadın Doğum Hekiminizi ya da Aile Hekiminizi ziyaret ederek smear testi yaptırmak.

 

Rahim  ağzı kanseri tarama testleri: Smear ve HPV testi

 

Bu testler, kanser oluşmadan çok önceki aşamalardaki öncül lezyonları saptayabilir ve daha kanser oluşmadan önce tedavi edilebilmesine olanak verir. Bu testlerin yapılması, hiç de birçok kadının korktuğu gibi zor veya ağrılı değildir. İkisi de aynı şekilde yapılır.

 

Sıklıkla “smear almak” terimini kullansak da, aslında alınan bir şey yoktur. Kadın doğum hekimi tarafından yapılan vaginal muayene esnasında yapılır. Vaginaya spekulum adı verilen bir alet konulup rahim ağzı görünür hale getirilir (bir kadın kendi rahim ağzını göremez, bunu sadece kadın doğum hekimi muayene esnasında görebilir). Ardından yumuşak bir fırça rahim ağzına sürtülür ve özel bir sıvıya konularak patolojiye gönderilir. Patolog bu fırçadan elde edilen hücreleri mikroskopta inceleyerek sorunlu, değişmiş ya da kanserleşmiş hücrelerin varlığını araştırır. Ya da tercihimize göre, aynı sıvıdan HPV virüsü testi yapılabilir. (HPV adı verilen virüs, rahim ağzı kanserini oluşturan virüstür!)

 

 

Smear sonucunda ne çıkabilir?

 

Smear sonucu negatif çıkabilir, bu rahim ağzındaki hücrelerin normal olduğu, dönüşüme uğramadığı, kanserleşme olmadığı anlamına gelir. Pozitif çıktığında ise, bir kısım hücresel bozukluklar olabilir, örneğin hücre atipisi görülebilir, başka bir yazıda anlatılacak olan bu bozukluklar da hekiminiz tarafından uygun şekilde tedavi edilecektir.

 

HPV testi sonucunda ne çıkabilir?

 

HPV testi, pozitif ya da negatif olabilir. Negatif ise, kişi HPV taşımıyordur. 100 kadar farklı tipe sahip olan HPV’nin bazı türleri kanser yapıcıdır. HPV tip tayini yaparken amacımız, bu kötücül tiplerin varlığını saptamaktır.

 

 

Smear alımını etkileyen faktörler var mıdır?

 

Adet kanaması ya da başka genital kanamalar varlığında, önceden smear alınmaması çünkü kanın hücrelerle karışıp görüntüyü bozabileceği söylenirdi. Ancak, artık kan serviksin görüntüsünü bozmayacak şekilde temizlenebiliyorsa smear alıyoruz. Çünkü, yeni teknolojiyle yapılan sıvı bazlı smear’lerde, kanama sonuçları etkilememektedir.

 

Kayganlaştırıcı kullanımı, vaginal akıntı, vaginal yolla kullanılan ilaçların varlığının geleneksel eski tip smear’lerin sonucunu etkilediği düşünülmektedir. Bu nedenle rahim ağzını örten akıntı ya da başka bir şey varlığında gazlı bezle temizlenmesi ve sonra smear alınması, tercihen de bunlardan etkilenmeyen sulu smear (thin prep) alınması uygundur. Vaginal ilişki, tampon kullanımı gibi vaginal aktivitelerden 48 saat sonra smear alımı uygundur. Ancak, yeni çalışmalarda, özellikle yeni yöntemlerle yapılan smear incelemelerinin bu etkenlerden etkilenmediği bulunmuştur.

Bu yazı 3003 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum