içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ULUSLARARASI İŞLERDE, SİNGAPUR SÖZLEŞMESİ NEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR ?

 

 

ULUSLARARASI İŞLERDE, SİNGAPUR SÖZLEŞMESİ NEYİ KOLAYLAŞTIRIYOR ?

 

Singapur Sözleşmesi uluslararası arabuluculuk anlaşmalarının, anlaşmanın yapıldığı ülke dışındaki diğer ülkelerde, usuli sıkıntılara, gereksiz bürokraside çok boğulmadan alacakların tahsilini ve anlaşmanın gereğinin yerine getirilmesini düzenleyen uluslararası bir sözleşmedir.

Burada bir ticari alacağın, bir ticari tazminatın Türkiye dışında tahsil edilebilmesi için eğer elimizde Türk Mahkemeleri’nden edinilmiş bir karar var ise icrasını o ülkenin hukuk usulü prosedürüne göre işletip, ancak uzun süreçler sonunda elimizdeki ulusal belgeyi uluslararası yani diğer ülkede geçerli bir mahkeme hükmü olarak kullanabiliyorduk. Ki o aşamadan sonra da o ülkenin hukuk süreçleri ile asıl işlemlere  geçilebiliyor idi.

Singapur Sözleşmesi bu anlamda uluslararası hukuki prosedürü çok rahatlatacak bir yenilik getirdi. Birleşmiş Milletler çatısı altında, imza atan ülkeleri bağlayacak olan sözleşme sayesinde uluslararası statüde yapılan tüm ticari arabuluculuk anlaşmaları akit devletlerde hemen hüküm doğurabilecek ve başka bir onay gerekmeksizin, diğer ülkenin iç hukukunda sonuç doğurabilecek. ‘Nasıl’ına bakıp, örneklendirmek gerekirse ticari bir uyuşmazlıkta, uluslararası düzeyde bir arabuluculuk sözleşmesi ile tazminat belirlendi. Danimarka ‘da bir arabuluculuk süreci geçirildi ancak tazminatı Kore’de ya da Türkiye’de tahsil etmeniz gerekiyor, işte arabuluculuk anlaşmasındaki hükümler uyarınca tazminat bedeli, Türkiye’de yapılmış bir arabuluculuk sözleşmesi gibi, ayrıca bir prosedüre tabi tutulmadan icra takibine yani tahsilata konu edilebilecektir. Kore’de de, orada yapılmış bir ticari arabuluculuk sözleşmesi ile aynı muameleyi görüp, hemen Kore hukukuna uygun olarak tahsil aşamasına geçen bir belge olarak işlem görecektir. Aynı şekilde, başkaca ticari alacak, tazminat bedelleri ve sözleşmenin yerine getirilmesi gibi, icra edilmesi gereken hukuki işlemler için Singapur anlaşması, uygulanabilirlik açısından büyük bir konfor getiriyor uluslararası  ticari işlerde. 

Burada Güney Kore de mi, Kuzey Kore de mi ayrımını yazma hukukun zorunluluğu hissetmedim açıkçası, hukukun mevcut olduğu Kore’de diyelim. 

Bu yazı 6421 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum