içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Yunanistan’dan Ege’de tehlikeli adım, Çoban adasını silahlandırıyor, havalimanı yapıldı

Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’deki 14 adadan 12 sini silahlandırmasının ardından silahlandırılmayan iki adadan biri olan ve sadece 900 kişinin yaşadığı Çoban (kassos) Adası’na havalimanı yapıp silahlandırmaya başladığı ortaya çıktı.

Yunanistan’dan Ege’de tehlikeli adım, Çoban adasını silahlandırıyor, havalimanı yapıldı
Haberi Sesli Dinle

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis adadaki askeri birliği ziyaret etti.  Milli Savunma Bakanı eski Genel Sekreteri Kurmay Albay Ümit Yalım “Ege’deki silahlandırılmayan iki adadan biri Çoban Adası’ydı, havalimanı yapılarak adaya üs kurulması planlanıyor, Türkiye’nin acil tepki göstermesi gerekir” dedi.

Rodos Adası’nda yayın yapan www.rodiaki.gr haber sitesinin okuyucularına duyurduğu haberde

Akdeniz’in ortasında yer alan ve sadece 64 kilometrekare büyüklüğünde ve 900 kişinin yaşadığı 12 Adalar Bölgesi’nde yer alan (Dodacanese) Çoban Adası (Kassos)’a 1200 metre uzunluğunda havalimanı yaptığı ortaya çıktı. Lozan Anlaşması’na göre silahlandırılması ve ikamet edilmesi mümkün olmayan 14 adanan 12 tanesi silahlandırılmış sadece Herke ve Çoban adaları silahlandırılmamıştı.

 

 

BAŞBAKAN KYRİAKOS MİTSOTAKİS ADADAKİ ASKERİ BİRLİĞİ ZİYARET ETTİ

 

Ege Denizi’nin güney ucunda bulunan ve Türkiye’nin Lozan Anlaşması’na göre İtalyanlar’a bıraktığı ancak Paris Anlaşması ile silahlandırılması ve yerleşik ikametgahın mümkün olmadığı 12 Adalar Bölgesi’ndeki 14 adanın arasında yer alan Çoban Adası’ndaki askeri birliği Yunanistan Başbakan’ı Kyriakos Mitsotakis’in ziyaret ederek asker sayısının ve teçhizatın arttırılacağını söylediği belirtildi.

 

 

14 ADADAN 12 Sİ SİLAHLANDIRILMIŞTI, ÇOBAN ADASINDA SİLAH YOKTU

 

Milli Savunma Bakanı eski Genel Sekreteri Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım Sözcü’ye yaptığı açıklamada “12 adalar dediğimiz bölgede aslında 14 ada vardır. Ve bunların bugüne kadar 12 tanesi Yunanistan tarafından silahlandırılmış Çoban Adası ile Herke Adası silahlandırılmamıştı. Şimdi anlaşılıyor ki Yunanistan Ege ve Akdeniz’deki son gerginliklerden ve ABD’nin kendisine arka çıkmasından yararlanarak, güç alarak Çoban Adası’na havalimanı yapıp silahlandırmaya başlıyor. Türkiye olarak buna acil olarak uluslar arası alanda tepki göstermeliyiz” diye konuştu.

Yalım, Ege’de silahlandırılmaması gereken 14 adadan şu anda 13’ünün silahlandırıldığını ve sadece Herke adasının silahlandırılmadığını gösteren haritayı paylaştı.

Yunanistan’da belediyelerin yaptığı 5 havalimanından biri olan Çoban Adası Havalimanı’na 1820 yıllarının ünlü amirali Yunan denizcisi Markos Malliarakis’in adının verileceği belirtildi.

 

 

Tarih: 28-04-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum