içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

MSB eski sekreteri Ümit Yalım: Kim gelecek, çıkarın bunu tezkereden

Milli Savunma Bakanı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım bugün yaptığı açıklamada “, Irak tezkeresinin Suriye tezkeresi ile birlikte çuval tezkereye dönüştürülmesi ve tezkere ile “Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması” için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi son derece vahim ve tehlikelidir." dedi.

MSB eski sekreteri Ümit Yalım: Kim gelecek, çıkarın bunu tezkereden
Haberi Sesli Dinle

Yalım "Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden. Taliban’ı mı getireceksin? Kim gelecek? Amerikalılar mı, Almanlar mı, Fransızlar mı? Kimi çağıracaksın sen” ifadelerini kullandı.

 

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit yalım bugün SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “ Irak ve Suriye’ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP’nin “hayır” oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti’nin “evet” oyları ile 2 yıl daha uzatıldığını belirterek “ Tezkere incelendiğinde, Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesinin hukuki gerekçelerinde herhangi bir sorun olmadığı görülmektedir. Ancak, Irak tezkeresinin Suriye tezkeresi ile birlikte çuval tezkereye dönüştürülmesi ve tezkere ile “Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması” için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi son derece vahim ve tehlikelidir” dedi.

 

IRAK’TAKİ ASKERİ VARLIĞIMIZIN HUKUKİ GEREKÇESİ

 

Yalım açıklamasınında devamında Türk askerinin, 1926 ve 1946 Anlaşmaları ile Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. Maddesi gereği, 1990’lı yıllardan bugüne kadar Kuzey Irak’ta konuşlu olarak görev yaptığını belirterek  “ İhtiyaç duyulduğunda Türk birliklerine yakın hava desteği veriliyor ve Türk savaş uçakları ABD ile koordine edilerek Irak hava sahasını kullanıyor. Kuzey Irak’ta konuşlu birliklerimiz, Kandil Dağı ve sınırımıza yakın bölgelerde bulunan PKK terör örgütünün Türkiye’ye yönelik saldırılarına karşı önemli ölçüde koruma sağlıyor. Türk Askerinin Irak’ta bulunması hayati öneme haiz olup Türkiye’nin güvenliği için harekât ihtiyacıdır. Türk Askeri’nin Irak’taki mevcudiyeti devam ettirilmelidir. Erdoğan ve AKP Hükümetleri, Suriye’de barışı desteklemek yerine muhalifleri ve savaşı destekledi. Suriye’ye yönelik olarak uygulanan yanlış politikalar nedeniyle milyonlarca Suriyeli Türkiye’ye geldi ve özellikle güney sınır bölgemizde nüfus yapısı değişti. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatını icra eden Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’de kontrol noktaları tesis etti. Mevcut durum itibarıyla, askerlerimizin güvenliği için Suriye’deki mevcudiyetimiz devam ettirilmeli ve birliklerimiz Suriye vatandaşlarının göçünü önleyecek şekilde Suriye içinde yeniden tertiplenmelidir” ifadelerini kullandı.

 

KILIÇDAROĞLU, TEZKEREDEKİ YABANCI ASKERLER MADDESİNE TEPKİ VERDİ

 

Tezkeredeki en sorunlu ifadenin, “Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması” için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi olduğunu belirten Ümit Yalım “ 01 Mart 2003 tarihli Irak tezkeresi aynı ifade nedeniyle reddedilmişti. Patriot v.b. hava savunma silah sistemlerinin teknisyeni olan yabancı askerler NATO Antlaşması kapsamında Türkiye’ye geliyor. 26 Ekim 2021 tarihli Tezkere ile, silah sistem teknisyeni yabancı askerlerin dışında, Türkiye’ye binlerce yabancı askerin getirilmesinin önü açıldı. Kılıçdaroğlu, “Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden. Taliban’ı mı getireceksin? Kim gelecek? Amerikalılar mı, Almanlar mı, Fransızlar mı? Kimi çağıracaksın sen?” dedi.

 

20 TÜRK ADASI VE 2 TÜRK KAYALIĞI YUNANİSTAN TARAFINDAN İŞGAL EDİLDİ

 

Kılıçdaroğlu’nun endişelerinde haklı olduğunu belirten Yalım “ Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprakları, 2004’ten bugüne kadar tam 17 yıldır Yunan askerlerinin postalları ile çiğneniyor. 2004-2016 Yılları arasında 16 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı, 2016-2020 yılları arasında 4 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı olmak üzere toplam 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı Yunanistan tarafından işgal edildi. Türk adalarında 14 Yunan Askeri Üssü açıldı ve üslere 6 bin işgalci Yunan askeri yerleştirildi. Yunan Genelkurmay Başkanı’nın 31 Aralık 2008’de Aydın Bulamaç Adası’na, Yunan Cumhurbaşkanı’nın da 06 Ocak 2009’da Aydın Eşek Adası’na gelmesi üzerine adalarımızdaki Yunan işgali ortaya çıktı. Konu ile ilgili haberler  Türk ve Yunan basınında yayımlandı. İşgalin ortaya çıkması üzerine, 2009 Yılının başında Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan toplantıda Dışişleri Bakanlığı Diplomatı Basat Öztürk, “Adaların Hükümetin bilgisi dahilinde işgal edildiğini” itiraf etmişti. Yani Yunan askerleri, Erdoğan ve AKP Hükümetlerinin bilgisi dahilinde Türkiye’ye yerleştirildi. Tezkeredeki, “Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması” ifadesinden kastedilen daha önce Türkiye’ye yerleştirilen 6 bin Yunan askeri mi? Tayyip Erdoğan ve Hulusi Akar, tezkereye konulan bu ifadeyle, Türkiye’ye yerleştirilen işgalci Yunan askerlerinin hukuki sorumluluğundan kurtulmaya mı çalışıyor?” sözleri ile açıklamasını tamamladı.

 

 

 

 

Tarih: 28-10-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum