içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kadıkalesi kazılarında 800 yıllık iskeletler bulundu

Tarihi Kadıkalesi ören yerinde yürütülen kazı çalışmalarında 13’üncü yüzyıldan kaldığı belirlenen mezarlarda ikisi çocuk beş kişinin iskeleti bulundu.

Kadıkalesi kazılarında 800 yıllık iskeletler bulundu
Haberi Sesli Dinle

Antik Çağ’daki ismi “Anaia” olan ve geçmişi 5 bin yıl önceye uzanan Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı Kadıkalesi’ndeki kazı çalışmaları, Kuşadası Belediyesi’nin desteğiyle Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlığındaki ekip tarafından 2001 yılından beri aralıksız devam ediyor. 

 

İKİSİ ÇOCUK BEŞ KİŞİNİN İSKELETİ BULUNDU

 

Kadıkalesi’nde geçtiğimiz günlerde başlayan 2021 yılı kazılarında ikisi çocuk, beş kişinin iskeleti bulundu. Milattan sonra 14. yüzyıla kadar kesintisiz bir yaşamın sürdüğü, Cumhuriyet döneminde de kalenin askeri amaçlı kullanıldığı bilinirken, günümüze kadar bir yaşam olmadığı için mezarlar bozulmadan kaldığından iskeletlerin tamamı sağlam bir şekilde ortaya çıktı.

 

 

KAZILARIN GEÇMİŞİ 5 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

 

Tarihi yapının içinde, mescidin yanındaki kutsal kabul edilen kilisenin bahçesinde mezarlık bulunmamasına rağmen gömülen beş kişinin, sıradan insanlar gömülemeyeceği için yüksek tabakadan kişiler oldukları düşünülüyor. İskeletler arasında yer alan bir çocuğun kafatasında düşmeye bağlı bir kırık tespit edilirken, mezarlardan iskeletlerle birlikte haç motifli kolye ve bilezikler bulundu.

 

Kuşadası’nın kültürel mirasının önemli parçalarından biri olan Kadıkalesi’ndeki bilimsel çalışmalar, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlığında 2001 yılında başlatıldı. Geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar uzanan Kadıkalesi’ndeki kazılarda bugüne kadar Prehistorik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış kaplar, taş baltaların yanı sıra Hitit dönemine ait heykeller, milattan sonra 12. ve 13’ncü yüzyıllara ait sırlı seramikler, takılar, azize ikonası, kurşun mühür baskıları ve o döneme ait hayvan ayak izlerinin bulunduğu 8 asırlık kiremit parçaları bulundu. Buluntular Aydın Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

 

 

 

 

Tarih: 07-05-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum