içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Engelleri aştılar yaptıkları eserlerle görenleri hayran bıraktılar

Muğla’nın Bodrum ilçesinde gönüllü iş insanlarının 1996 yılında kurduğu Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı bünyesinde açılan sanat atölyelerinde çalışmalarını sürdüren engelli bireylerin yaptığı seramik, mozaik ve tekstil ürünleri ilçenin sembolü haline geldi.

Engelleri aştılar yaptıkları eserlerle görenleri hayran bıraktılar
Haberi Sesli Dinle

Seramik hediyeler, plaketler ve anı heykelleri yapan engelli bireylerin hem vakıfa gelir sağladığını hemde ev ekonomilerini önemli bir katkıda bulunduğunu belirten vakıf başkanı Numan Balaban çalışmaları ve amaçlarını anlattı. Balaban “2002 yılında açtığımız sanat ve el işi atölyelerinde sadece engelli bireylerimizin yaptığı eserler görenleri büyülüyor. Şu anda onlarca kurum ve kuruluş hediyeliklerine ve plaketlerini, seramik eserlerini bizim atölyelere yaptırıyorlar. Engelli bireylerimizin hepsi birer sanatçı oldu, vakfın gelirlerini önemli katkıda bulunuyorlar. Bireylerimizin yaptığı eserleri sık sık sergilerde değerlendiriyoruz. Çocuklarımız sanata hiçbirşeyin engel olamayacağını kanıtladılar” diye konuştu. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Mahallesi’nde bir grup iş insanı tarafından 1996 yılında kurulan Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı bünyesinde 2002 yılında oluşturulan Gamze Çarmıklı İş ve Sanat Merkezi’ndeki seramik, mozaik ve dikiş atölyelerinde çalışmalarını sürdüren engelli bireylerin yaptıkları eserler görenleri hayran bırakıyor.

 

 

YAPTIKLARI ESERLER HAYRAN BIRAKIYOR

 

 Mozaik eğitmeni Ezgi Bal, seramik öğretmeni Sema Sever ve tekstil öğretmeni Mesut Tekin ile Bodrumlu sanatçıların destek verdiği eğitim çalışmalarında atölyelerde önce eğitim alan ardından üretime  geçen engelli bireyler yaptıkları seramik, mozaik ve el işi dokumaları vakfın sergi salonlarında, kermeslerde, ilçede düzenlenen konser, festival ve pazarlarda satışa sunarak önemli gelir elde etmeye başladı.

189 engelli bireyin eğitim gördüğü vakıfta bireylerin sanata olan düşkünlüğünü anlatan seramik eğitmeni Ezgi Bal “4 yıldır engelli bireylerle seramik çalışması yapıyorum, öğrenmeye ve üretmeye olan duygularını anlatamam. Ürettikleri eserleri sergide satışa sunarak vakıfa elde ettikleri gelirin heyecanını yaşamak onları hayata bambaşka bir şekilde bağladı. Saatlerce atölyede çalışarak daha çok eser üretmek için yoğun gayret sarf etmelerini gördükçe bizlerde zamanını nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. Sanatın iyileştirici gücüne gençlerimizin el emeği alınteri karışınca işte böyle inanılmaz eserler ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

 

ENGELLİ BİREYLERİN DÜNYASI SANAT ATÖLYELERİ İLE DEĞİŞİYOR

 

Bal, atölye çalışmalarına katılan engelli bireylerin kimlik kazanması, başarı duygusunu tatması, güven ve cesaretinin artırılması yönünden önemli olduğunu belirterek “Burada yaptığımız çalışmalar sosyal uyumunun sağlanması, büyük ve küçük kas becerilerinin artırılması, kıyaslama ve benzetmeler yapabilmesinin sağlanması, yaratıcılık oluşumunun geliştirilmesi, estetik beğeni ve haz duygusunun geliştirilmesine yarar sağlamaktadır. Bu çalışmalarla, engelli öğrencilere tasarımcı kişilik ve üretme alışkanlıkları kazandırarak, onların topluma üretken bireyler olarak katılmalarının sağlanması hedefliyoruz. Şuanda atölyemizde 12 öğrencimiz aktif olarak çalışıyor” dedi.

 

HEM VAKIFA HEM AİLE BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNUYORLAR

 

Halen atölye çalışmalarına katılan ve 19 yıldır devam eden öğrencilerden 33 yaşındaki Müge Özden’in annesi Sevinç Özgen ise “Kızım engelli birey. 19 yıldır vakıf çalışmalarına ve eğitimlerine katılıyor. Seramik ve mozaik atölyesinde de çalışıyor, hayatında muazzam değişiklikler oldu. Yaptıkları eserleri sergi ve kermesler düzenleyerek satışa sunmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyor. Sanat O’nun dünyasının bir parçası haline geldi” diye konuştu.

 

 

BALABAN BODRUMLULAR HEM SANATA HEM ENGELLİ GENÇLERE SAHİP ÇIKTI

 

Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Başkanı iş insanı Numan Balaban 25 yıl önce kurulan vakıfta halen 189 engelli bireyin Avrupa standartlarında tedavi ve eğitim gördüğünü belirterek “Bodrumlu iş insanları ve kurumlar engelli bireylerimize sahip çıktı. Her engelli bireyimiz atölye çalışmalarına katılıyor. Aralarında çok iyi olanları sigortalı yaparak hem vakfımıza katkıda hem de ev ekonomisine katkıda bulunmaya yönlendiriyoruz. Yani hem eğitim alıyorlar hemde sanat aracılığı ile para kazanmaya başladılar. Şu anda ürettikleri binlerce seramik, hediyelik, mozaik çalışmalarını Bodrum’da Kaymakamlık ve Belediye başta olmak üzere onlarca özel şirket yılbaşı, bayram ve ödüllerini bize yaptırıyorlar. Türkiye’nin farklı şehirlerinden de siparişler almaya başladık. Engelli bireylerimiz yarattığı eserler görenleri hayran bırakıyor. Engelli bireylerimizin hepsi birer sanatçı oldu, vakfın gelirleri içerisinde önemli katkıda bulunuyorlar. Bireylerimizin yaptığı eserleri sık sık sergilerde değerlendiriyoruz. Onlar sanata hiçbir şeyin engel olamadığını kanıtladılar” diye konuştu.

 

 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK

 

Balaban açıklamasının devamında ise “Vakfımızın en önemli özelliği kurulduğu ilk günden beri doğru yönetim şekli, şeffaflığı ve güvenilirliğiyle Türkiye’de alanında rol model niteliği taşımasıdır. Tüm faaliyetlerimiz halkımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile iş birliği içinde gerçekleştirilmektedir. Sürdürülebilir başarımızın temeli de budur. Amacımız daha çok engelli bireyimize ulaşmak, onlara eşitlik, eğitim ve iş imkânı sağlamak için sürdürülebilir başarı hedefiyle çalışıyoruz. Yeni gönüllüleri, yeni destekçileri, yeni üyeleri bu iş birliğinin ve gücün içine katabilmemiz çok önemli çünkü her geçen gün kapasitemiz artıyor, bu doğrultuda ihtiyaçlarımız da artıyor ve değişiyor. Kalbi engel tanımayan ve vakfa yürekten desteğini hiçbir zaman esirgemeyen tüm destekçilerimize teşekkür ediyorum. Tüm faaliyetlerimizi bu destekler sayesinde yürütüyoruz ve hizmetlerimize yenilerini de katarak devam edebilmemizde destekçilerimizin artmasının önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum” İfadelerini kullandı.

 

Balaban seramik, mozaik ve tekstil atölyelerinde bugüne kadar onlarca engelli bireylerin usta olduğunu ve çalışmalarını sürdürdüklerini Bazı engelli bireylerin emekli olduğunu söyledi.

 

 

Tarih: 19-11-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum