içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Elektrik direğine boynundan iple asılı kalan leylek operasyon ile son anda kurtarıldı

Boynuna dolanan bir iple uçan daha sonra ise bir elektrik direğinde asıl kalan leylek vatandaşların son andaki müdahalesi ile boğulmaktan kurtarıldı.

Elektrik direğine boynundan iple asılı kalan leylek operasyon ile son anda kurtarıldı
Haberi Sesli Dinle

Aydın ilinin Söke ilçesine bağlı Avşar Mahallesi’nde boynunda iple uçan bir leylek (Ciconia ciconia)  dikkat çekti. Leylek daha sonra boynundaki iple bir elektrik direğine kondu am oradandan aşağıya düştü. Boynundaki iple asıl kalan leyleği görenler EKODOST (Ekoloji ve Doğa Koruma Derneği) üyelerine haber verdi. Dernek Başkanı Bahattin Sürücü Söke’deki elektrik şirketi yetkilileri ile birliket opersayon yaptı.

LEYLEK BOYNUNDA İPLE ASILI KALDI

Bahattin Sürücü operasyon sonrasında leyleğin kurtarılarak doğaya bırakıldığını belirterek “Leyleğin boynunda plastik siyah saman ipleri ve iplere takılmış bir çalının olduğu, bu şekilde uçtuğu ve beslenmek için araziye gittiği görüldü.Leyleği uzunca bir süre takibe aldık. Boynunda ip dolanan leyleğin, yakındaki diğer yuvadan eşi tarafından çaresiz bir şekilde izlendiğini gördük.Boynundaki iple arazide beslenmesi ve ipin yuvadaki çalılara takılması halinde hem kendine zarar vereceğini hem de yuvadaki yumurtaların kırılmasına neden olacağını düşündük.Araziden geldiğinde önce boş bir yuva platformuna kondu. Havalanarak kendi yuvasına geçmeye çalışırken, ipin ucundaki çalı platforma takıldı ve boynundan iple havada hareketsiz bir şekilde asılı kaldı. Kanatlarıyla birkaç çırpınma yapsa da askıda olması nedeniyle ip daha da sıktı. Seyyar merdivenli araç ile yuvaya çıkarak boğulmak üzere olan leyleği kurtardık. Komşumuz dedikleri leyleğin kurtarılmasına en çok Avşarlılar sevindi” diye konuştu.

Aşağı indirilen leyleğe su verildi, boynundaki iplerden temizlendi ve herhangi bir yarası olup olmadığına bakıldı. Daha sonra serbest bırakılan leylek uçarak tekrar yuvasına konup yumurtalarının üzerine yattı.

DOĞAYA ATILAN ATIKLAR TEHLİKE YARATIYOR

Sürücü uyarılarda bulundu:Doğaya atılan her türlü atık maddeleri, plastik ipleri leylek yuvalarında görmek mümkün. Leylek yuvaları adeta küçük bir çöplük alanı gibi.

 

 

Aydın bölgesinde 104 köyde ve yerleşimde bulunan 434 yuvanın hemen hepsi bu şekildedir. Leylekler göçe başladıktan sonra bu konuda bir temizlik projesinin geliştirilmesi için ilgili kurumlarla görüşeceğiz.

Doğaya çöp atılmaması ve çevreye atılan atıkların toplanması, ekosistem içinde önemli işlevleri bulunan çiftçiye yararlı olan bu kuşların sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayacaktır.

 

 

 

Tarih: 01-04-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum