içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Dr. Aybala Akıl yazdı: Aşıyla önlenebilen kanser

Kulağa şaşırtıcı geliyor değil mi? Hiç kanser aşıyla önlenebilir mi? Evet, rahim ağzı kanseri önlenebilir. Çünkü bu kanser türüne bir virüs neden oluyor..

Dr. Aybala Akıl yazdı: Aşıyla önlenebilen kanser
Haberi Sesli Dinle

Human papilloma virüs (HPV) adı verilen bir virüsün, rahim ağzındaki hücreleri değişikliğe uğratarak yaklaşık 10 yıllık bir süreçte kanser oluşturulduğu bilinmektedir. Aynı HPV’nin bazı türleri ise, genital siğillere neden olur.

Ne yazık ki her yıl yaklaşık yarım milyon kadına rahim ağzı kanseri tanısı konmakta, bunların yaklaşık yarısı da bu nedenle hayatını yitirmektedir. Bu nedenle, kansere neden olduğu bilinen HPV türlerine yönelik aşılar geliştirilmiştir.

 

HPV (human papilloma virus – insan papilloma virüsü) nedir?

 

HPV cilt temasıyla yani cinsel ilişkiyle ya da cinsel organları içeren herhangi bir şekilde temasla (el – cinsel organ teması gibi) bulaşan bir virüstür.

Eşlerin tüm zamanlardaki cinsel partner sayısı arttıkça HPV bulaş riski de artar. Cinsel olarak aktif tüm bireylerin yaklaşık % 80’inin 50 yaşından önce HPV enfeksiyonu alacağı tahmin edilmektedir. HPV enfeksiyonu çoğu birey tarafından 15 – 25 yaş arasında alınır ve bireylerin çoğunda ilk iki sene sıklıkla semptom vermeden, tedavisiz olarak geçer.

Ancak hastaların %10 – 20’sinde enfeksiyon kalıcı hale gelir. Bu durumda, kanser gelişmesinden ziyade kanser öncülü bir lezyon gelişme riski daha fazladır. Ancak, bilinmelidir ki, HPV enfeksiyonunun kansere dönülmesi en az 10 yıl sürer. Bu nedenle, rahim ağzındaki lezyonların erken dönemde, kanser gelişmeden önce tespit edilmesi önem taşır.

 

 

Her HPV kanser yapar mı?

 

Yüzden fazla farklı HPV türü vardır bunlardan 40 kadarının rahim ağzında lezyon oluşturduğu ve 15 kadarının da rahim ağzı kanserine neden olduğu bilinmektedir. Kansere neden olanlar yüksek riskli, siğillere neden olanlar ise düşük riskli olarak sınıflandırılmıştır. HPV tip 6 ve 11 genital siğillerin %90 kadarından sorumlu olan düşük riskli tiplerdir, rahim ağzı kanserine neden olmazlar. Tip 16 ve 18 ise, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %70’ine neden olan yüksek riskli türlerdir.

 

HPV aşıları ne işe yarar?

 

Şu an mevcut aşılar, dört veya iki HPV türünün enfeksiyonuna karşı koruyucudur ancak çapraz reaksiyonla diğer türlerin bir çoğuna karşı da koruma sağlar. Böylelikle kişi HPV enfeksiyonundan ve dolayısı ile de kanserden korunmuş olur.

 

HPV aşısı kimlere yapılmalıdır?

 

Her iki aşı da 9 – 26 yaş arasındaki genç kızlara ve kadınlara önerilir. Her iki aşı da, cinsel aktif çağdan önce HPV enfeksiyonunu önler. Ancak mevcut HPV enfeksiyonunu tedavi etmez. Ancak 26 yaşın altındaki cinsel yönden aktif genç kadınlardan, siğili olanlar, HPV testi pozitif olanlar ya da Pap smear sonucu anormal olanlar dahi aşıdan fayda görebilir. Aşının ne kadar süreyle koruyucu olduğu henüz bilinmemektedir. Klinik çalışmalar, korumanın en az beş yıl sürdüğünü göstermiştir. HPV aşısı yaptırdıysanız dahi, smear testi ile rahim ağzı kanseri tarama testinizi yaptırmaya devam etmeniz gerekir. Unutmayın ki aşının koruma sağlamadığı HPV türleri de, nadir de olsa rahim ağzı kanserine neden olabilir.

Tarih: 15-04-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum