içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Doğadan topladığı otlarla 33 çeşit sabun yapıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan Resim eğitmeni ve sanatçı Cemile Uygur doğadan topladığı bitkilerle tamamen doğal ortamında ve el yapımı 33 çeşit sabun yapıyor. Tam 20 yıldır sabun üretimi yapan ve Cemile’nin Sabunları isimli mağazasını marka haline getiren Cemile Uygur, sabunlarını Avrupa’ya pazarlama çalışmalarını başlattı. Uygur doğadaki bitkilerden yaptığı ve ünlülerin almak için sıraya girdiği organik sabunların öyküsünü anlattı.

Doğadan topladığı otlarla 33 çeşit sabun yapıyor
Haberi Sesli Dinle

ANTERHABER-ÖZEL: Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’nde yaşayan evli ve 59 yaşındaki resim eğitmeni ve sanatçı Cemile Uygur tam 20 yıl önce başladığı sabun üretiminde marka haline geldi. Önceleri evinde yaptığı sabun üretimini talebin artması üzerine Gümüşlük Mahallesi’nde açtığı Cemile’nin Sabunları mağazasında satışa sunan Uygur sabunların tamamen el yapımı ve organik ürünlerden oluştuğunu söyledi.

 

DOĞADAN TOPLADIĞI BİTKİLER SABUN OLUYOR

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olan ancak sadece bir yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 1992 yılında Bodrum’ a yerleşen Uygur doğadan topladığı bitkiler arasında yer alan kalendula, defne, hayıt, mandalina, ısırgan, bıttım, sakız ve Isparta gülleri gibi bitkileri sabuna dönüştürdüğünü belirterek “Tabi bitkiler mevsimine göre değişiklik gösteriyor. Yaz ve kış bitkileri arasında farklarda olunca üretimde ona göre değişiyor. Şu anda tam 33 çeşit sabun üretiyorum. Bunların arasında Türk kahveli olanda var doğadan gelen kömürlü sabunda var. Topladığım bitki, sebze ve meyvelerden küçük distilasyon (damıtma) yapıyorum. Bu bana büyük keyif veriyor. Çünkü endüstriyel hayatı ve onun getirdiklerini sevmiyorum” ifadelerini kullandı. 

 

 

 MEVSİMİNE GÖRE ÜRETİLEN SABUNLAR

 

Bodrum doğasından ve bahçesinde mevsimine göre sabun üreteceği bitkiyi topladığın belirten Uygur “Örneğin ısırganı bu mevsim topluyorum suyunu sıkıyorum, dökerken stokumu ona göre yapıyorum. Bir gün öncesinden dökeceğim sabunun planlamasını yaparak gelen siparişlere göre o gün ne dökeceksem onun yağlarını hazırlarım.  Önceden bitkilerimi toplarım buraya getirir ve suyunu sıkarak kostiğini hazırlarım. Sonra yağlarını hazırlarım. Ardından bunların ısı dereceleri var ve onları ayarlıyorum. Sonra üzerini yağlayacağım çiçekleri süslerim. Her şeyi hazırladıktan sonra sabunun dökümü yaparım. İlk 24 saatte sabunlaşmanın yüzde 30 gerçekleşir. Sonra kalıptan çıkarıp kesiyorum ve raflarda üç hafta bekletiyorum. Yüzde yüz sabunlaşması için iki ay bekletiyorum ve sonra satışa sunuyorum.” Dedi.

 

 

SAĞLIK BAKANLIĞI’DAN SERTİFİKALI SABUNLAR AVRUPA YOLCUSU

 

Gümüşlük’deki mağazasının Türkiye ve dünyaca ünlü konukların uğrak yeri haline gelmesinden mutluluk duyduğunu belirten Uygur, müşterilerinin daha çok kadınlardan oluştuğunu söyledi. Erkekler tarafından da yoğun ilgi gördüklerini ifade eden Uygur “Erkeklerden de sipariş almaya başlayınca onlara özellikle saç dökülmelerine ilişkin bahçemde küçük bir bölüm açtım. Satışları, dükkandan ve internet üzeri sipariş usulü yapıyoruz. Sabunlarım için Sağlık Bakanlığı’ndan ihracat sertifikası aldım. İtalya, Kıbrıs, Almanya, Rusya ve İngiltere gibi ülkelere satış yapmayı düşünüyorum. Bu çalışma ve üretim isteğimi doğa ve toprakla içe içe olmaya borçluyum. Kadın topraktan ne kadar uzaklaşırsa o kadar zayıflar. O yüzden erkek egemen toplumdan uzaklaşmış kadın hep güçlü kadındır. Ben bütün kadınlara şunu söylemek istiyorum insan hayatı aslında merak üzerine kuruludur. Öğrenme hevesiniz bittiği an hayatımız da biter. Bu nedenle Bodrum’da sabun üretim kursları vermeye başladım. Kurslara kadınlarımızın ilgisi büyük oldu” diye konuştu.

 

ORGANİK SABUNUN ONLARCA FAYDASI VAR, EŞEK SÜTÜNDEN YAPILAN SABUN CİLDİ TEMİZLİYOR

 

Uygur tamamen doğal ortamda üretilen sabunların Sağlık Bakanlığı’nın Kayıtlı Ürün Takip Sistemi’ne kayıtlı olduğunu belirterek “Sabunlarımızın başta cilt sorunları olmak üzere birçok önemli hastalıkta yararlı olduğunu gözlemledik. Özellikle egzema, sedef, mantar, saç dökülmesi, selülit ve cildin uzun süreli dış etkenlere karşı bakımlı ve sağlıklı kalmasında önemli rol oynadığını söyleyebilirim. Özellikle eşek sütünü kullanarak yaptığım sabun cildin sağlıklı kalmasında ve korunmasında çok önemli rol oynuyor” dedi.
 

 

 

Tarih: 23-04-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum