içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Cennet koylarda turistler yerine çöpler yüzüyor

Muğla’nın Güllük Körfezi’ndeki cennet koylarında doğa yürüyüşüne çıkan Aydın ve Muğlalı doğa tutkunları ve Cennet koyların çöplüğe döndüğünü görenler sert tepki gösterdi. Tonlarca çöpün arasında ölü yunus ve carettaları bulan doğa tutkunlar çoğunluğu balık çiftliklerinden oluşan plastik atıkların cennet koylardan bir an önce temizlenmesini istedi. 5 kilometrelik cennet koyların çöplüğü döndüğü belirtildi.

 Cennet koylarda turistler yerine çöpler yüzüyor
Haberi Sesli Dinle

EKODOST (Ekoloji ve Doğa Koruma Derneği) tarafından Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Körfezi’ndeki cennet Kazıklı koylarında düzenlenen doğa yürüyüşüne aralarında yabancılar, Dernek Başkanı Bahattin Sürücü ve turist rehberi Hakan Bahçecioğlu’nunda bulunduğu yaklaşık 60 kişi katıldı.

ATIKLARIN ARASINDA ÖLÜ CARETTA VE YUNUSLAR VARDI

Eige’nin en bakir koylarından Kazıklı plajlarına indiklerinde tonlarca plastik atık balık ağları , caretta ve yunus ölüleri ile karşılaşan doğa tutkunları gördükleri manzara karşısında şoke oldu.

 5 KİLOMETRELİK KIYI ŞERİDİNE ÇÖPLÜĞE DÖNMÜŞ

Derken Başaknı Sürücü yaptığı açıklamada “Balık çiftlikleri açığa alındıktan sonra, denizin daha temiz hale geldiğini ve suların daha berrak olduğunu gördük. Yeşille mavinin buluştuğu bir parkurda, kızılçam ağaçlarının altından, zeytin ağaçlarının arasından, kuş seslerinin cıvıltıları eşliğinde keçiboynuzu, ardıç, kocayemiş, defne, menengiç ve meşeleri inceleyerek, kır çiçeklerini fotoğraflayarak harika bir havada yürüdük.

Geçmiş yıllarda dünya yatçılarının önemli uğrak yerlerinden biri olan doğa harikası kıyılara balık çiftlikleri kurulduğunda,  yatların körfeze girmediklerini, çiftliklerin deniz ekosisteminde nasıl değişimler yarattığını anlattık.12 yıl geçmesine ve balık çiftlikleri açığa alınmasına rağmen yaklaşık 5 km.lik kıyı şeridinde olumlu yönde hiçbir değişikliğin olmadığını, aksine bazı koyların daha da kirlendiğini tespit ettik” dedi.

OLMAMASI GEREKEN NE VARSA DENİZİN VE SAHİLİN İÇİNDE

Sürücü açıklamasının devamında “Balık çiftliklerinden denize atılan balık yemi torbaları, yeşil renkteki halatlar, ipler, plastik poşetler, naylonlar, strafor köpükler, süngerler, petler, kullanım eşyaları vb. her türlü atığın kıyıları doldurduğunu gördük.Rüzgarın da etkisiyle kıyılardan uçuşan çöplerin makiliklerin, çalıların içini doldurduğunu, eski kireç ocaklarının içlerin dolu olduğunu, ormanlık alanın içlerine kadar taşındığını tespit ettik.Sualtında ne kadar çöp toplandığını bir araştırma olmadığından bilemiyoruz.Bakir kıyılara vuran Yunusların ve C.carettaların denize atılan atıkları yutarak, sindirim ve boşaltım sistemlerini tıkamasından dolayı öldüklerini düşünüyoruz.Yöredeki çobanlarla konuştuğumuzda, otlattıkları ineklerin yeşil renkteki halat ve ip parçalarını ot sanarak yemesinden dolayı bazılarını kaybettiklerini bazılarının da hastalandıklarını söylediler.Balık çiftliklerinin atıklarının hem deniz ekosistemini hem de karadaki hayvanları olumsuz etkilediğini ve cennet gibi kıyıları kirlettiklerini gördük.Bu kıyıların temizlenebilmesi için yerel yönetimlerle birlikte yüzlerce insanın günlerce temizlik yapması gerekir.

Temizlense bile balık çiftliklerinden gelmeye devam eden atıklar aynı şekilde hem denizin dibini hem de kıyıları kirletmeye devam edecektir.

Ayrıca kirletenlerin bilindiği bu atıkları niçin başkaları temizlemek zorunda kalsın? “ ifadelerini kullandı.

ACİL SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

Sürücü açıklamasının sonunda ise “Muğla Valiliği ve Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu bölgede bir inceleme yaparak, kıyıları bu hale getirenleri tespit edip, gerekli yaptırımları uygulayarak, kirleten şirketlere temizletmeli ve denizin ve kıyıların kirletilmemesi için önlemler almalıdır.Ege’nin en güzel kıyılarından biri olan Kazıklı Körfezi’nin güzelliğine hayran kaldık, kıyılarının hoyratça kirletilmesini üzüldük” dedi.

BUNUN ADI VATANSEVERLİK OLAMAZ

Doğa yürüyüşüne katılan Arzu Reis “Vatan sevgisi çevreyi temiz tutmakla başlar. Bu kadar kirliliği yapanın vatan sevgisi olduğuna inanmıyorum, bayrak sallamakla marş okumakla vatanseverlik olmaz gerçek vatanseverlik çevreyi temiz tutmakla başlar” dedi.

Libya asıllı Naval Algeedi “Bulunduğumuz yer hem turistik hem doğa harikası olan bir yer. Bu yerde sahil boyunca gördüğümüz kirliliği şahit olduk bu doğaya yapılan bir hainliktir lütfen doğaya ihanet etmeyelim yetkili kişiler de bir an önce gerekeni yapsın” diye konuştu.

Doğa yürüyüşüne katılanlar Kazıklı koyunda yaklaşık 2 saat temizlik yaptı.

 

 

Tarih: 31-03-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum