içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Bir asırlık ömür: Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ’a çok anlamlı ödül

Türkiye'nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan 'Son Sümer Kraliçesi' Muazzez İlmiye Çığ, bir ödüle daha layık görüldü.

Bir asırlık ömür: Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ’a çok anlamlı ödül
Haberi Sesli Dinle

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin yaşam enerjisi, hala hafızasında koruduğu bilgi ve kültür birikimi ile “Son Sümer Kraliçesi” lakabını sonuna kadar hak eden Muazzez İlmiye Çığ'ı yalnız bırakmadığı bildirildi. Türkiye'nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan Çığ, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

 

107 YILLIK BAŞARI DOLU BİR ÖMÜR

Bir asırlık ömür Çığ, UNESCO'nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu'nun 50. Yılı'nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, elinde çiçeklerle Çığ'a tebrik ziyaretinde bulundu.

 

“HÜR ZİHNİYETLE BİR ŞEYLER YAPTIYSANIZ MUHAKKAK TAKDİR EDİLİR”

Muazzez İlmiye Çığ, son aldığı ödülle ilgili olarak, “Hani derler bazıları ‘efendim yaptığın iş takdir edilmez'. Ben aksini söylüyorum. Eğer hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir. Onun için herkesin elinden geleni yapması lazım. Ben takdir düşünmedim hiçbir zaman” dedi.

 

ÇIĞ, GENÇLERE SESLENDİ: “OKUSUNLAR, OKUSUNLAR, OKUSUNLAR”

Bir ömür ilimin ve bilimin peşinden giden Çığ, gençlere seslenerek, “Atatürk'ü çok okusunlar. Eğer Atatürk olmasaydı, kadın erkek beraber olamayacaktık. Atatürk'ün Nutuk'unu okusunlar. Okusunlar, okusunlar, okusunlar. Okumak insanların kafasını açar” diye konuştu.

 

 

ÇIĞ, “ÇİVİYAZILI MEKTUPLAR” KİTABINI İMZALADI

Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu'nun, Çığ'ın arşivinde yer alan Prof. Samuel Noah Kramer'in mektuplarına ve Çığ'la yaptığı görüşmelere dayanarak hazırladığı Çiviyazılı Mektuplar'ı tanıtan Muazzez İlmiye Çığ, “30 yıl içinde müzede yaptığım çalışmaları bir profesör arkadaş çok güzel değerlendirdi. Yabancılarla yaptığımız mektuplaşmalar… Oradaki çalışmalarım benim kapalıydı.

Halbuki o çalışmaların sonucunda ben bu kadar kitap yazabildim. Orada çok muazzam çalışmalar oldu. Bu kitap bu bakımdan çok değerli benim içim de” diyerek, kitabını Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger adına imzaladı.

 

“MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞER, ULU ÇINAR”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger,  Muazzez İlmiye Çığ'ın sadece Türkiye değil dünya için de çok önemli bir değer olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizim bir şansımız var şehrimizde yaşıyor. Dolayısıyla kendisini hem özel günlerde hem de kendisinin özel günlerinde zaman zaman ziyaret etmekten büyük onur, mutluluk duyuyoruz. Amerika'dan almış olduğu önemli bir çalışmanın sonucunda verilen bir plaket var. Kendisini kutlamak, tebrik etmek istedik. Belirli aralıklarla geliyoruz. Kendisine duyduğumuz sevgiyi ve saygıyı göstermek istiyoruz.

Onun güzel sohbetinden faydalanmak istiyoruz. Kendisiyle geçireceğimiz bir 5 dakika bile bizler için çok kıymetli oluyor, gerçekten son derece keyifli anlar yaşadık. En kısa zamanda tekrar yanında olmak istiyoruz çünkü bizim için çok önemli bir değer, Ulu Çınar. Onun bilgi birikiminden, yaşadıklarından, önerilerinden faydalanmak bizler için çok büyük bir katkı. Onun için de mutluyuz.”

Tarih: 29-11-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum