içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

116 yaşındaki tarihi Hulda Teknesi Haliç Tersanesi’nde koruma altına alınacak

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yıllardır Uluslar arası Yelkenli Ahşat Yat Yarışları’na katılan dünyaca ünlü Hulda Teknesi Haliç Tersanesi’nde bakım ve korumaya alındı.

116 yaşındaki tarihi Hulda Teknesi Haliç  Tersanesi’nde koruma altına alınacak
Haberi Sesli Dinle

Dünyaca ünlü Akdeniz Heykeli’nin yaratıcısı heykeltıraş İlhan Koman’ın 116 yaşındaki yelkenlisi olan Hulda'nın bakım için Haliç Tersanesi'ne gittiği öğrenildi.

Akdeniz Heykeli’nin yaratıcısı olan dünyaca ünlü heykeltıraş İlhan Koman'ın içinde 20 yıl yaşadığı ve ardından oğlu Ahmet Koman’ın yaşatmaya çalıştığı 116 yaşındaki yelkenli teknesi Hulda, Haliç Tersanesi’ne getirildi. Bakım ve tutum işlemleri yapılacak asırlık tekne, Şehir Hatları tarafından Haliç Tersanesi’nde koruma altına alınacak.

Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, yaptığı açıklamada ''Dünyaca ünlü Akdeniz Heykeli’nin yaratıcısı heykeltıraş İlhan Koman’ın 20 yıl boyunca içinde yaşayıp atölyesi olarak kullandığı 116 yaşındaki yelkenlisi olan Hulda, bakım ve tutum işlemleri için tersanemize geldi'' ifadelerini kullandı.

Uzmanların keşif ve incelemeleri sonucunda Hulda’da kalafat yapılacak, ağaçların hasarlı olanlarının tespiti yapılacak ve değişmesi gerekenler değiştirilecek. Tekne direklerinde hasar tespiti yapılacak ve gereken yerler onarılacak. Ana makinelerin bakımı yapılacak. Teknenin sevk sisteminin çalışması ve sızdırmazlığı incelenecek. Şaft ve pervane kontrolü yapılacak.

37 metre uzunluğunda, 6.7 metre genişliğinde, 2.70 metre derinliği olan, 145 ton ağırlığında, 395 metrekare yelken alanı olan Hulda, 1905’te Sjötorp Tersanesi’de inşa edildi. İlk sahibi bu yük teknesini İşveç’in batı kıyısında Dansö’de kargo taşımacılığında kullandı. 1965’te Kerstin ve İlhan Koman tarafından satın alınıp detaylı bir restorasyondan sonra içinde yaşamak ve çalışmak amacıyla köklü olarak dönüştürüldü.

Koman, dostları, öğrencileri ile birlikte yazları Baltık Denizi’ndeki takım adaları gezerek kışları Stockholm’ün Drottningholm semtinde demir atarak gezgin bir hayat sürdürdü.

Hulda teknesi uzun süre Bodrum Limanı'nda ve kumbahçe Koyu'nda demirli kalmış birçok kez sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmıştı.

 

 

 

HULDA FESTİVALİ-


Hulda Festivali, sanat ile bilimin kaynaşımını ortaya koyan bir Avrupa Festivalidir.

Festival kapsamında gemi, Mart 2009'da Stockholm'den yola çıkmış, bugüne kadar Amsterdam, Anvers, Bordeaux, Lizbon, Barselona, Napoli, Selanik ve İstanbul'da etkinlikler gerçekleştirmiştir. Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İsveç Başkonsolosluğu, Chrest Vakfı ve birçok sponsorun destekleriyle Stockholm'den İstanbul'a gelen M/S Hulda gemisinde düzenlenen sergileri bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret etti.

 

İlhan Koman kimdir?

İlhan Koman (17 Haziran 1921, Edirne- 30 Aralık 1986, Stockholm), Türk heykeltıraştır.

1951-1958 arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde görev yaptıktan sonra 1959'da İsveç'e yerleşen ve Hulda isimli teknesinde yaşayan sanatçı, bilim ve sanatı bir araya getiren eserleriyle sanat dünyasında kendisine özgü bir konum edindi bu özelliğinden ötürü Türk Da Vinci'si olarak anıldı. Figüratif soyutlama alanında en ünlü ve üzerinde en çok konuşulan çalışması Akdeniz Heykeli'dir.

1986'da 65 yaşındayken İsveç'in başkenti Stockholm'de hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine cesedi yakılarak külleri yaşamının büyük bir bölümünü üzerinde geçirdiği Baltık Denizine atılmıştır.

Çoğunluğu Stockholm'da olmak üzere 20 şehrin sokak ve meydanlarında Koman’ın heykelleri bulunur. Stockholm’da Mimarlık Yüksek Okulu önünde "Leonardo'ya Selam" heykeli sanatçının beğenilen eserlerindendir. Yapı Kredi Kültür Sanat (YKSS) binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli sanatçının Türkiye'de bulunan çalışmalarından biridir.

 

 

Tarih: 21-11-2021

FACEBOOK YORUM
Yorum